Do sinoć predato više od 32.000 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Do sinoć predato više od 32.000 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

21/05/2023 Off By BERB

Foto: rts.rs

 

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Danilo Stevandić izjavio je danas da je do sinoć predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, ocenivši da to govori o ličnoj odgovornosti građana.

Stevandić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, precizirao da su od 8. maja, kada je počela akcija predaje nelegalnog oružja u posedu građana, do sinoć u 19 časova predata 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra,

On je, povodom dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, istakao da se država uvek nalazi na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane, podsetivši na to da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za oba zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo na svim javnim prostorima.

Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika, naveo je Stevandić.

Državni sekretar MUP-a je rekao da su deca u školama u Srbiji sigurna i bezbedna, i najavio da će u OŠ “Vladislav Ribnikar”, gde sutra počinje nastava, u dve smene biti pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza.

Prema njegovim rečima, ukupno šest policijskih službenika biće u smeni, a osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike.

Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i usmere pažnju na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji, istakao je Stevandić.

On je naveo da je od početka godine zabeležen trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, naglasivši da trenutno nema većih bezbednosnih izazova u našoj zemlji.

Državni sekretar MUP-a je, govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, rekao da je od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bilo prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali da je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su lažne.

Stevandić je predočio da je u toku operativni rad na otkrivanju počinilaca tih dela, dodavši da su pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera, koji korisnicima omogućavaju anonimnost i enkripciju podataka.

Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u proteklih godinu dana bilo je više desetina hiljada lažnih dojava o postavljenim bombama, pri čemu je policija uspela da otkrije četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga, dok je u još četiri slučaja utvrđeno da su u pitanju deca do 14 godina.