Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade, blokade se obustavljaju

Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade, blokade se obustavljaju

20/05/2023 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, RTS, nova.rs/Foto: N1

 

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije i da se blokade puteva obustavljaju, prenosi RTS.

 

RTS-u je potvrđeno da je pet udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, dok se odgovor preostala dva još čeka.

U Pančevu su danas posle podne poljoprivrednici odblokirali oba puta ka Beogradu, a završena je i blokada puteva u Kraljevu, osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde će blokade ostati do 20 sati, preneo je RTS.

Prema pisanju RTS, nešto posle 15 časova završena je blokada u Mrčajevcima, a poljoprivrednici će otići na zajednički sastanak u Grdicu kod Kraljeva. Tu će se, kažu, okupiti u 19:30 kako bi doneli zajedničku odluku da li prihvataju ponudu Vlade nakon današnjih pregovora.

Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata otkrio je za Nova.rs detalje dogovora poljoprivrednika i Vlade Srbije.

Što se tiče ratarstva, Kleut je naveo da su se dogovorili da se ove godine izvrši doplata subvencija po hektaru obradive zemlje, odnosno da se podignu na 18.000 u odnosu na ranijih 9.000 dinara.

“Dogovorili smo da se ove godine plati samo pola naknade za odvodnjavanje, a da se od sledeće godine ta obaveza naplate odvodnjavanja poljoprivrednicima ukine“, rekao je Kleut.

On je istakao i da je dogovoreno da se od 1. januara 2024. godine u agrarni budžet Srbije uvrsti „plavi dizel“, odnosno regresirano gorivo za poljoprivrednike.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji danima protestuju u više gradova jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi, sastali su se danas u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima finansija i poljoprivrede, Sinišom Malim i Jelenom Tanasković.

Posle šestosatnih pregovora oni su najavili da će u 20 sati saopštiti da li su prihvatili ponudu Vlade Srbije.

Poljoprivrednici traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara uz PDV, 35.000 dinara subvencija po hektaru i ukidanje ograničenja na 20 hektara za subvencije.

Traže i da premija za mleko bude minimum 20 litara za litar, izjednačenje ratarskih kultura sa berzama u Budimpešti i Parizu i dizel gorivo bez akciza za 100 litara po hetaru za ratare i za 300 litara po hektaru za povrtare.