Ухапшена радница банке због злоупотребе положаја

Ухапшена радница банке због злоупотребе положаја

18/05/2023 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу тужиоца Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су М. Н. (1994) због постојања основа сумње да је извршила кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца, и на тај начин противправно присвојила 450.820 евра.

 

Она се сумњичи да је као запослена радница у једној банци током 2021, 2022. и 2023. године, у намери да себи прибави противправну имовинску корист, искоришћавањем свог положаја и прекорачењем граница свог овлашћења, фаслификовала документа банке, што јој је омогућило да без одобрења и знања 22 клијента, неовлашћено располаже са њиховим ороченим динарима и девизама и да иста новчана средства разорочи без одобрења и знања клијента.

Како се сумња, она је искоришћавањем свог положаја, без знања и одобрења клијената банке, у њихово име активирала електронско и мобилно банкарство, чему је једино она имала приступ, а да клијенти то нису знали, а затим је преко свог мобилног телефона, односно путем е-банкинга давала налоге за пребацивање новца са рачуна 22 клијента на своје личне рачуне и тако извршила трансфер новца.

На тај начин, она је, како се сумња, прибавила себи противправну имовинску корист у укупном износу од 450.820 евра чиме је, за исти износ, нанела штету банци.

Такође, М. Н. је у намери да прикрије незаконито порекло имовине, током 2021, 2022. и 2023. године, како се сумња, извршила велики број трансфера новца који је злоупотребом и противправно прибавила од 22 клијента банке, са својих личних рачуна на рачун једног правног лица, и посредством њих је тај новац искористила тако што је у великом броју новчаних трансакција куповала криптовалуту ”litecoin’’.

Потом је, како се сумња, преко једне интернационалне криптомењачнице истом криптовалутом вршила куповину и улагање у већи број разних других криптовалута и на тај начин извршила конверзију и пренос имовине.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова и она ће, уз кривичну пријаву, бити приведена надлежном тужилаштву.