Dolazak „Nideka” u Srbiju pozitivan signal za privlačenje investicija

Dolazak „Nideka” u Srbiju pozitivan signal za privlačenje investicija

18/05/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je otvaranje fabrika korporacije „Nidek” u Novom Sadu od velikog značaja za našu zemlju, a da je dolazak ove japanske kompanije pozitivan signal koji će sigurno privući i druge strane investicije.

Vučić je, na svečanom otvaranju fabrika Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. i Nidec Elesys Europe d.o.o., kojem su prisustvovali potpredsednici Vlade Siniša Mali i Miloš Vučević, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i predstavnici pomenute kompanije i Grada Novog Sada, naglasio da je za Srbiju Japan veoma važan trgovinski partner.

On je ukazao na to da je trgovinska razmena dveju zemalja nekada iznosila 4,9 miliona, dok je danas približno 300 miliona evra, uz napomenu da su to i dalje mali brojevi, ali da današnje otvaranje fabrika povećava naše kapacitete za dalje privlačenje investicija.

„Nidek”, koji je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjoto, danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora, sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard-diskove.

Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. bavi se prodajom i proizvodnjom motora za automobile i srodne proizvode, dok Nidec Elesys Europe d.o.o. prodaje i proizvodi invertore i elektronske kontrolne jedinice za automobile.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa približno 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije ove korporacije, a pokretanje fabrika u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka Nidek.