Свест о информационој безбедности развијати од најранијег узраста

Свест о информационој безбедности развијати од најранијег узраста

18/05/2023 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, присуствовао је проглашењу победника „Serbian Cybersecurity Challenge 2023“ у организацији Фондације Мрежа за сајбер безбедност.

 

Јовановић је рекао да овај скуп говори да смо као друштво постали свесни чињенице да је информациона безбедност, посебно наших најмлађих, фундаментална обавеза и задатак свих нас и да само одлучни и јединствени можемо да остваримо заједнички циљ, а то је правилно и безбедно коришћење најмасовнијег медија данашњице.

Он је истакао да Србија интензивно ради на томе да свест о информационој безбедности мора да се развија од најранијег узраста са првим сусретом и комуникацијом деце на интернету.

Такође, у оквиру посебног циља Стратегије развоја информационог друштва и информационе безбедности у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, препознато је да сарадња између јавног и приватног сектора представља један од кључних елемената информационе безбедности сваке земље, јер та сарадња управо нуди практично решење на изазове у вези са капацитетима неопходним за одржавање нивоа информационе безбедности.

Фондација „Мрежа за сајбер безбедност“, која окупља најзначајније актере у домену сајбер безбедности у Републици Србији, ове године организовала је четврто Национално такмичење из сајбер безбедности „Serbian Cybersecurity Challenge 2023”. Ово такмичење је део програма Сајбер херој, чији су стратешки циљеви промоција области сајбер безбедности и идентификација, привлачење, едукација и задржавање младих талената са циљем смањења тржишног мањка експерата у области сајбер безбедности у јавном, невладином и приватном сектору.