Диверзификација енергетских извора кључ напретка Србије на европском путу

Диверзификација енергетских извора кључ напретка Србије на европском путу

16/05/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Вујасиновић/Министарство привреде

 

Министар привреде Раде Баста и заменик извршног секретара Економске комисије Уједињених нација (УН) за Европу Дмитриј Маријашин разговарали су данас о убрзању привредне сарадње и одрживом развоју.

 

Баста је поручио саговорнику да се залаже за развој малих и средњих предузећа и предузетништва, јер је то основ развоја српске привреде, а да велику пажњу посвећује питањима родне равноправности и већој заступљености жена у привреди, принципима владавине права, борби против корупције као и диверзификацији енергетских извора.

То је кључ нашег напретка, јер не можемо да дозволимо монопол, посебно када говоримо о енергентима, већа транспарентност у овом сектору довешће до тога да привредници имају боље услове пословања, навео је Баста.

Министар је додао да се заједно са својим сарадницима из Министарства привреде свакодневно бори да Србија буде ближа чланству у Европској унији.

Европски пут је приоритет и у том смислу од велике важности су инвестициони и инфрастурктурни пројекти због којих је Србија препозната као добар и поуздан партнер у Европи и свету, истакао је Баста.

Према његовим речима, упркос кризи, Србија је успела да сачува стабилност економије, поверење потрошача и инвеститора и у тешким околностима за цео свет сачува радна места и привредни раст, јер дели заједничке вредности, посвећена је демократским принципима и тежи економском повезивању региона.

Маријашин се захвалио министру Басти на гостопримству и додао да је циљ Економске комисије УН за Европу економска интеграција и сарадња међу земљама чланицама кроз одрживи развој и економски просперитет и да ће наставити да постављају норме, стандарде и конвенције за олакшавање међународне сарадње унутар и ван региона.

Састанку је присуствовала и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб.