Отворена изложбена поставка „Играј за човечанство! Наука за све”

Отворена изложбена поставка „Играј за човечанство! Наука за све”

16/05/2023 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, Јелена Беговић и израелски научник и нобеловац, Данијел Шехтман свечано су данас отворили изложбену поставку Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“ у оквиру 65. Међународног сајма технике и техничких достигнућа, у Београду.

 

Данас, када представљамо научно – техничка достигнућа која су Србију, за само 6 година, позиционирала као регионалног лидера, права је част бити део Владе Републике Србије, предвођене председницом Аном Брнабић, која је 2017. имала идеју и визију Србије као земље науке, дигитализације, креативности и иновативности. У томе смо успели и променили смо Србију. За свега неколико година смо је трансформисали дајући шансу нашим инжењерима, иновативним и креативним људима. Убрзано смо инвестирали у инфраструктуру, реформе и изградњу пословног окружења како бисмо искористили развојну шансу да се у ери дигитализације позиционирамо као држава повољних прилика и постанемо један од лидера 4. индустријске револуције, рекао министар Јовановић.

Израелски нобеловац за хемију Данијел Шехтман истакао је да наука напредује кроз дуг процес еволуције и да као коначан резултат добијамо производе који побољшавају здравље, доносе чистију храну, креирају боље лекове и модеран живот, укључујући и вештачку интелигенцију. Он је пожелео успех Србији и истакао да је битно да се што више младих укључи у науку и технологију, како би Србија била још изузетнија земља.

Никада као до сада технологија није имала утицаја на нашу садашњост али и будућност нових генерација. Технологија не утиче само на нас људе, она утиче на целу природу али и планету. Развој технологија не можемо зауставити, никада то нисмо ни могли али је морамо разумети. Технологија је ту да нам помаже, олакшава и унапређује животе, истакла је министарка Беговић и додала да ће ове недеље посетиоци на Сајму моћи да се упознају са новим технологијама, технолошким достигнућима, и виде шта наука пружа Србији као решења за глобалне изазове кроз конкретне производе и иновације.

Овогодишње, 65. издање Међународног сајма технике и техничких достигнућа, који тако обележава и својеврстан јубилеј у регионалном и међународном лидерству у овим областима, биће одржан од 16. до 19. маја 2023. године у хали 2Б Београдског сајма. Тематске целине нове иницијативе „Играј за човечанство! Наука за све“, које Република Србија представља су научно-технолошки паркови, пољопривреда, биотехнологија, урбани системи, историјско наслеђе, вештачка интелигенција и свемир.