Децентрализација културног живота један од стратешких приоритета

Децентрализација културног живота један од стратешких приоритета

15/05/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас Кнић где је обишла обновљени Центар за културу и присуствовала откривању споменика војводи Стевану Петровићу Книћанину.

 

Министарка Гојковић је истакла да Србија посвећено негује културу сећања и ради на очувању националног идентитета јер само тако можемо да сачувамо мир и изградимо просперитетну будућност.

Гојковић је рекла и да су Кнић и гружански крај вековима познати по вредним домаћинима и правдољубивом становништву, које зна да осваја и цени слободу и изнад свега да воли своју отаџбину.

”Одавањем почасти једном од најзнаменитијих Срба 19. векa, овде, у самом срцу Шумадије, чувамо успомену на великане српског народа и негујемо његов слободарски дух. Посебно је важно да се данас присетимо свих ових вредности, када је наше друштво изложено тешким искушењима и када нам је више него икад потребно јединство и заједништво”, рекла је Маја Гојковић истичући да су Кнић и читав овај део наше земље познати по богатом и разноврсном културном наслеђу.

Подсећајући да су Природни музеј Борачки крш и црква у Борчу, манастир Каменац, сеоска школа у Честину стара више од два века само део драгоцене баштине гружанског краја, Гојковић је навела да се као добар пример афирмације и промоције савременог стваралаштва, поготово међу млађом популацијом, истиче и Фестивал „Добричино праскозорје“ у част великог песника Добрице Ерића.

Гојковић је истакла да се сећање на значајне историјске личности мора неговати у сваком делу наше земље, да је веома важно да култура и њени садржаји буду равномерно доступни свим грађанима Србије и да је зато децентрализација културног живота један од стратешких приоритета Министарства културе.

Центар за културу у Книћу обновљен је уз подршку Министарства кроз програм „Градови у фокусу”, a овај и бројни други обновљени домови културе, позоришта, биоскопи, библиотеке и друге установе широм Србије, говоре о доброј сарадњи државе и локалних самоуправа у области културе.

Током посете Книћу, Гојковић се састала са председником Општине Кнић Срећком Илићем и члановима општинског руководства, а обишла је и Центар за културу који је реновиран средствима Министарства културе преко конкурса „Градови у фокусу“.

Гојковић је додала да ће и ове године кроз конкурс „Градови у фокусу“ општина Кнић добити средства за завршетак радова, што подразумева дигитализацију биоскопа, решавање система грејања, односно лети хлађења како би се заокружила изградња, реновирање и адаптација Центра за културу.

Министарка је најавила да ће Министарство културе, након Центра за културу у Книћу, реновирати и друге домове културе са циљем да сва села која овде гравитирају, због млађих генерација, због деце али и због старијих који су остали да живе тамо где су рођени, добију културне садржаје и могућност да живе на исти начин као и наши грађани неких великих градова.

Гојковић је рекла да је конкурс „Градови у фокусу“ значајан, јер се на тај начин заправо обнавља или изграђује инфраструктура домова културе, позоришта, биоскопских сала у читавој
Србији и додала да је све боља слика када обилазите нашу државу, што говори о томе колико су некада домови културе били запуштени.

”Захваљујући политици неговања културе сећања коју воде председник Александар Вучић и Влада Републике Србије, нашој земљи враћено је достојанство и поново је успостављен однос дужног поштовања према славним прецима. Подсетићу да је управо председник Вучић, препознајући значај чувања историјског памћења за углед једне земље и самопоштовање друштва, иницирао обележавање најзначајнијих датума и догађаја из историје наше земље, којима су постављени темељи српске државности и модерне Србије”, указала је Гојковић.