Kамен са Месеца на Cајмy технике и техничких достигнућа

Kамен са Месеца на Cајмy технике и техничких достигнућа

15/05/2023 Off By BERB

Од 16. до 19. маја у Београду се одржава 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа. На изложбеној поставци Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све.“, на Београдском сајму у Хали 2б, биће изложен један од највреднијих предмета из Музеја Југославије – камен са Месеца.

 

Само три месеца након мисије Аполо 11 и слетања на Месец амерички астронаути, Нил Армстронг, Едвин Олдрин и Мајкл Колинс, посетили су Југославију. Овај догађај одиграо се 18. октобра 1969. године и тада је описиван као „највећи дочек у историји Београда“. Астронаути су том приликом Јосипу Брозу Титу уручили микрофилм начињен приликом слетања на Месец.

Годину дана касније амерички председник Ричард Никсон поклонио је председнику СФРЈ фрагменте Месечевог тла. Овај јединствен поклон уручен је Јосипу Брозу Титу, али заправо је био намењен народима Југославије. Каменчића има пет, веома су драгоцени и због тога се не могу често видети.

Процењена вредност овог експоната изузетно је велика и то је разлог што ретко излази из Музеја. Међутим, ове године биће изложен на Међународном сајму технике и техничких достигнућа, на Београдском сајму у Хали 2б.

На сајму ће бити присутни бројни стручњаци који ће посетиоцима представити најновија технолошка достигнућа из области производње, транспорта, енергије и комуникација, као и друге иновативне пројекте.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа биће организован у модерном сајамском простору, са мноштвом излагачких штандова и занимљивих садржаја. Улаз на сајам биће бесплатан за све посетиоце.