Razmotreni konkretni zadaci MUP-a na očuvanju bezbednosti svih građana

Razmotreni konkretni zadaci MUP-a na očuvanju bezbednosti svih građana

14/05/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić održao je juče kolegijum u sedištu Ministarstva na kojem su analizirani rezultati i postupanja policije u proteklih šest meseci, ali i razmatrani konkretni koraci i zadaci na očuvanju bezbednosti naše zemlje, svih njenih građana, a posebno dece.

Kolegijumu su prisustvovali rukovodioci svih organizacionih jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Direkcije policije, kao i načelnici svih policijskih uprava u Srbiji.

Posebno su analizirani izveštaji o postupanju policije i preduzetim radnjama i merama u vezi sa zločinima koji su počinjeni u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu, u kojima je tragično nastradalo 17 osoba i koja su pogodila celu zemlju.

Zaključeno je da su preduzete mere sa ciljem povećanja bezbednosti u školama, pokazale rezultate i još jednom potvrđeno da će školski policajci, u svih 1.800 škola u Srbiji, biti prisutni sve vreme do kraja tekuće školske godine, a da će ta praksa biti nastavljena i tokom sledeće.

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije, dat je nalog za hitan prijem novih 1.200 policajaca i sve službe Ministarstva su započele radnje kako bi proces osnovne policijske obuke i prijema otpočeo što pre.

Analizirajući stanje bezbednosti, preduzete akcije, postupanja, kao i radove na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su rukovodioci podneli, utvrđeno je da je policija sprovela niz akcija kojima je sprečena distribucija velike količine narkotika na srpskim ulicama, kao i oružja.

Ministar je istakao i jednomesečni rok za predaju nelegalnog oružja, koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo i konstatovano je da je odziv građana ovoj akciji izuzetno dobar, što govori o povećanju poverenja u policiju, ali i o podizanju svesti građana o opasnostima do kojih dovodi nelegalno posedovanje oružja.

Posebna analiza odnosila se na međunarodnu akciju kojom je razbijen Balkanski kartel i uhapšeni najveći narko-dileri, a zaplenjena je i velika količina droge, milionski iznos novca, kao i velika količina oružja i u kojoj su se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova još jednom potvrdili kao pouzdan partner u saradnji sa međunarodnim policijskim organizacijama.

Ministar je ukazao na to da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude nastavljena istim intenzitetom i da srpska policija ne sme da dozvoli da kriminalne bande ugroze bezbednost Srbije.

Konstatovano je da je stupio na snagu Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je rezultat planskog sagledavanja potreba i detaljno planiranih obaveza i aktivnosti MUP-a, da je cilj postizanje što boljih dugoročnih rezultata, uz maksimalno poštovanje prava zaposlenih, kao i pravedne raspodele radnih mesta, a sve u cilju efikasnije zaštite svih građana Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.