Завршетак реконструкције граничног прелаза Прешево–Табановце пре почетка лета

Завршетак реконструкције граничног прелаза Прешево–Табановце пре почетка лета

12/05/2023 Off By BERB

Радови на побољшању саобраћајног приступа на граничном прелазу Прешево – Табановце, који подразумевају проширење приступних саобраћајница са српске и македонске стране, биће готови пре почетка лета. Ова делимична реконструкција прелаза резултираће одређеним убрзањем протока возила и смањењем задржавања грађана на граничном прелазу.

 

Радови се изводе у оквиру Иницијативе Отворени Балкан, коју је покренуо председник Републике Србије Александар Вучић. Реконструкција прелаза је један од резултата Меморандума потписаног између Владе Републике Северне Македоније и Владе Републике Србије, који садржи мере за убрзање кретања возила, људи и робе преко државне границе.

Радови који данас започињу са македонске стране, са српске стране границе ће почети следеће недеље, а очекује се да ће бити завршени у првој половини наредног месеца, пре почетка туристичке сезоне и да ће поред одређеног смањења гужви на границама олакшати и трговину између две земље. Наиме, у периоду који следи очекује се почетак примене мера признавања сертификата за вагање теретних возила између управа царина две земље, чиме ће бити скраћено време за спровођење царинских формалности.

Ове мере допринеће убрзаном протоку на граничном прелазу Прешево – Табановце и смањењу трошкова путника и привредних субјеката, што ће позитивно утицати на међународну трговину у читавом региону.

Све ово само су неки примери на које се све начине у оквиру Иницијативе Отворени Балкан убрзава проток људи, робе и услуга, и грађанима и привреди штеди време при преласку државних граница.