Održan seminar o međunarodnom humanitarnom pravu

Održan seminar o međunarodnom humanitarnom pravu

12/05/2023 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

U periodu od 9. do 11. maja 2023. godine, Crveni krst Srbije organizovao je seminar o međunarodnom humanitarnom pravu (MHP) sa ciljem da podstakne interesovanje studenata za ovu oblast, kao i da doprinese boljem razumevanju i prihvatanju ove grane prava. Seminar je pohađalo trideset četvoro studenta pravnih fakulteta I fakulteta bezbednosti u Srbijji, Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Takođe, seminar su pohađali kadeti Vojne akademije, I volonteri Crvenog krsta.

 

Studenti su se bliže upoznali sa aktivnostima Crvenog krsta Srbije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, razmenili su ideje i iskustva sa profesorima, stručnjacima u oblasti međunarodnog humanitarnog prava i bezbednosti, predstavnikom Ministarstva spoljnih poslova, kao i sa oficirima Vojske Srbije.

Teme koje su posebno razmatrane tokom seminara bile su: Međunarodni Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca; Pojam i osnovni koncepti MHP; Klasifikacija sukoba; Zaštita ranjenika, bolesnika, brodolomnika i medicinskog osoblja; Zaštita civilnog stanovništva, zaštita ratnih zarobljenika i zatvorenika; Vođenje neprijateljstava – ograničenje sredstava i metoda ratovanja; Nuklearno naoružanje; MHP i Ljudska prava i pravila angažovanja; Autonomni sistemi naoružanja, mediji i MHP, Mirovne operacije, Privatne vojne kompanije u oružanim sukobima.

 

 

 

Seminar je organizovan zahvaljujući velikom razumevanju i podršci Međunarodnog komiteta Crvneog krsta – Regionalne delegacije u Beogradu.