Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви

11/05/2023 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

У оквиру Недеље Црвеног крста, Црвени крст у Србији посебну пажњу посвећује 11. мају, Националном дану добровољних давалаца крви у Србији.

 

 

 

Црвени крст Србије честита овај празник свим добровољним даваоцима доброте, свима који своју грађанску солидарност исказују тиме што редовно добровољно, анонимно и ненаграђено донирају крв.

Овај свечани дан обележава се низом манифестација у општинама и градовима Србије уручењем признања вишеструким даваоцима крви, акцијама добровољног давања крви и уручењем награда најуспешнијима на овогодишњем конкурсу „Крв живот значи“.

На конкурсу “Крв живот значи” ове године учествовале су 703 основне школе и 141 средња школа из 135 средина у Србији, а радове је послало 35.000 ученика.

Млађи основци су конкурисали својим литерарним, ликовним радовима и видео садржајима.

Старији основци и средњошколци су конкурисали са креативним СМС порукама, визуалима и видео садржајима.

У ужи избор је ушло преко 500 радова, а комисија Црвеног крста Србије је на националном нивоу одабрала по три најуспешнија из сваке категорије.

Националне награде будућим генерацијама давалаца крви биће уручене на свечаности поводом Светског дана добровољних давалаца крви а оне ће отићи у у Београд ( Младеновац, Стари град, Сурчин, Земун и Савски венац) Ниш, Нови Сад, Сомбор, Крагујевац, Шабац, Ужице, Јагодину, Аранђеловац, Трстеник и Мионицу.