Изградња нафтовода Мађарска–Србија за већу енергетску безбедност земље

Изградња нафтовода Мађарска–Србија за већу енергетску безбедност земље

11/05/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са в.д. директора „Транснафта АД Панчево“ Богданом Кузмановићем о пројекту изградње нафтовода од Новог Сада до Мађарске који ће Србију повезати на нафтовод „Дружба“ и унапредити сигурност снабдевања нафтом.

 

„У условима светске енергетске кризе најважније је да сагледамо све могућности и потребне инвестиције које ће обезбедити сигурност снабдевања енергијом и енергентима и већу енергетску безбедност наше земље. Као што радимо на диверсификацији снабдевања природним гасом, веома је важна диверсификација снабдевања нафтом и увелико припремамо пројекат изградње новог нафтовода којим ћемо се повезати са системом нафтовода у Мађарској. Тиме ћемо у потпуности обезбедити сигурност снабдевања Рафинерије нафте у Панчеву и диверсификовати правце снабдевања нафтом“, рекла је министарка.

Богдановић је информисао министарку рударства и енергетике о напретку разговора са мађарском компанијом „Мол“ о усаглашавању техничких аспеката изградње новог нафтовода који ће Србији обезбедити 5,5 милиона тона нафте годишње.

У наредним недељама се очекује и потписивање Меморандума о сарадњи за реализацију изградње нафтовода Мађарска-Србија.

На састанку је разговарано и о приоритетним инвестицијима Транснафте и плановима изградње нових интерконекција, нафтовода и продуктовода, који ће Србију повезати са суседним земљама и додатно унапредити сигурност снабдевања нафтом.