Изградња гасне интерконекције са Бугарском један од приоритетних пројеката

Изградња гасне интерконекције са Бугарском један од приоритетних пројеката

09/05/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са министром енергетике Републике Бугарске Росеном Христовим о току радова на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска и могућностима даљег унапређења регионалне сарадње у области снабдевања природним гасом.

 

На територији Републике Србије до сада је реализовано 43 одсто радова на изградњи интерконекције Ниш-Димитровград, што је изнад планиране динамике. Испоручено је 93 одсто уговорених цеви, док је 80 одсто већ распоређено трасом будућег гасовода. Овај интерконектор један је од приоритетних пројекта за Републику Србију, јер осим додатних извора снабдевања доноси и прилику да ојачамо нашу позицију транзитне земље за снабдевање гасом земаља у региону и Централне Европе. Завршетак радова очекујемо на јесен, због чега смо и званично започели разговоре са Азербејџаном у вези са набавком гаса из Каспијског региона, изјавила је Ђедовић.

Министар Христов је навео да се план у потпуности поштује и када је у питању изградња гасне интерконекције на територији Републике Бугарске и позвао министарку Ђедовић да у наредном периоду заједно обиђу радове са обе стране границе.

Министар Христов је рекао да је веома важно да имамо континуирану контролу и пружамо сталну подршку како бисмо обезбедили да изградња гасне интерконеције иде по плану. Заједничка радна група одлично ради свој посао, чему сведочи и напредак грађевинских радова. У потпуности смо посвећени проширењу сарадње између Бугарске и Србије у енергетском сектору, ослањајући се на заједничке интересе. Нека од поља у којима можемо разматрати унапређење те сарадње односе се на проширење капацитета Интерконектора и снабдевање угљем.