Izložba “Italija je u modi“ od 11. do 19. maja u Etnografskom muzeju

Izložba “Italija je u modi“ od 11. do 19. maja u Etnografskom muzeju

08/05/2023 Off By BERB

Foto: Fabrika

 

Agencija Fabrika u saradnji sa Ambasadom Italije, a u okviri manifestacije “Italija je u modi” organizuje jednu od najvećih izložbi u istoriji Italijanske mode, „ITALIJA JE U MODI“, u Etnografskom muzeju, od 11.-19.Maja.
Ova izložba je podržana od strane Ministarstva kulture Italije, grada Rima, Italijanske privredne komore i regiona Lacio.

 

Premijerno je izvedena u Seulu, gde je svečano otvaranje održano 1. februara. Postigla je ogroman uspeh i nezapamćeno je interesovanje brojnih gradova sveta da je organizuju, a Beograd će imati privilegiju da je vidi odma posle Seula.

 

O izložbi:

12. februara 1951. godine, održana je modna revija koju je u Firenci organozovao Giovanni Battista Giorgini i koja je zauvek promenila sudbinu Italijanske mode, predstavljajući svetu ono što se proizvodi u Italiji.
Od tog dana, Italija je uzburkala ceo svet mode i počela da ga „oblači“, od Holivudskih diva do mnogih poznatih ličnosti, kreirajući globalnu revoluciju stila koji je promenio istoriju Italije. To su suština i poruka ove izložbe.

Ova izvanredna izložba sa haljinama, materijalima i dopunskim asortimanim koji nikada ranije nisu viđeni, perspektiva je kreativnosti i rukotvorina, kako za stručnjake, tako i za širu javnost. Izložba čiji je idejni tvorac i kustos Stefano Dominella, prikazuje pre svega kreacije koje nikada nisu bile viđene i koje dolaze iz arhiva najprestižnijih, istorijskih Italijanskih modnih kuća koje su postale istorija Internacionalne mode i koje su i danas na toj poziciji, zahvaljujući novim tehnologijama.

Izložba slavi i inspiraciju velikih majstora visoke mode i konfenkcije Italije: od čuvene elegancije 50-ih preko nekonvencionalnih šezdesetih”, prolazeći kroz revolucionarne 70-e, do progresivne generacije, takozvanih „mladih karijerista“ 80-ih. Na ovoj izložbi se spajaju tradicija i tehnologija, biznis i ekonomija i usredsređuje se pažnja na koncept internacionalizacije.
Na izložbi će biti prikazano 50 kreacija iz modnih arhiva najvažnijih Italijanskih modnih kuća: Giorgio Armani, Gianfranco Ferre(Fondacija Ferre), Walter Albini, Antonio Marras, Raniero Gattinoni, Guillermo Mariotto, Emilio Pucci, Fendi, Alberta Ferretti, Missoni, Franco Moschino, Rocco Barocco, Roberto Capucci, Valentino Garavani, Etro, Max Mara, SportMax, Sorelle Fontana, Antonelli, Albertina, Irene Galitzine, Enrico Coveri, Tita Rossi, Battilocchi, Gianni Versace, Blumarine, Roberto Cavalli, Krizia, Mariella Burani, Prada, Pino Lancetti, Jole Veneziani, Simonetta Visconti, Germana Marucelli Carosa, kao originalne haljine koje su nosile holivudske zvezde(Audrey hepbern, Lana Tarner, Kim Novak, Anita Ekberg…).

Na video zidu koji se postavlja u izložbenom prostoru, prikazuju se slike i video klipovi koji propovedaju o rođenju Made in Italy.

Deo izložbe će biti posvećen održivoj modi koja je prisutna na svim važnijim Italijanskim modnim manifestacijama, kroz prikaz kreacija napravljenih od ekološki materijala, kao i kreacije proizvedenih inovativnim tehnikama poput prerade i reciklaže.
U toku ove izložbe, detaljno će se diskutovati o temama vezanim za Italijansku modu, ali i održivosti, tokom “masterclass-a” koje će održati kustos Stefano Dominela, zajedno sa našim modnim kreatorom Igorom Todorovićem, za studente Akademije primenjenih umetnosti, odsek kostim.

Izložba će biti postavljena na 500m2, sa 50 kreacija na lutkama i postamentima. U okviru izložbe će biti izložene i skice najpoznatijih kreatora čije su kreacije deo izložbe.
U okviru svečanog otvaranja izložbe, Italijanski reditelj Rossano Giuppa će režirati performans sa manekenkama koje će nositi originalne modele visoke mode modne kuće Gattinoni koji nisu deo izložbe.

 

Kustos STEFANO DOMINELLA

Izložba photos