Раст БДП-а у првом кварталу ове године 0,7 одсто

Раст БДП-а у првом кварталу ове године 0,7 одсто

08/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за координацију акивности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) на којој констатовано да је у првом кварталу ове године БДП остварио раст од 0,7 одсто, што је боље од очекиваног.

 

Области које су заслужне за раст БДП-а су индустрија и пољопривреда истакла је Брнабић и додала да су у области пољопривреде кључни климатски услови.

Председница Владе је истакла да се очекује да Србија ове године достигне привредни раст од 2,5 одсто.

Премијерка је нагласила да инфлација успорава и стагнира и поручила да се очекује да до краја године она износи око 8 одсто.

Брнабић је истакла да је за очување одрживог привредног раста неопходно и даље улагање у капиталне пројекте и указала на важност изградње националног стадиона.

Председница Владе је, говорећи о туризму, нагласила да на ту област можемо директно да утичемо и додала да Србија бележи рекордне податке, како домаћих тако и страних туриста. Брнабић је истакла важност промоције наше земље и свих њених знаменитости на најбољи начин, у државама чији су грађани исказали заинтересованост да обиђу Србију.