Pronaći način da izađemo jači iz tragedija koje su nas pogodile

Pronaći način da izađemo jači iz tragedija koje su nas pogodile

06/05/2023 Off By BERB

Foto: happytv.rs/Stefan Kojić

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom tragedija koje su prethodnih dana potresle našu zemlju, da je država donela veoma dobre mere, koje se, pre svega, odnose na potpuno razoružavanje zemlje.

Brnabić je u izjavi za Televiziju „Hepi“ istakla da je 90 odsto oružja legalno, ali će biti otkupljeno od građana, i ocenila da je izuzetno dobra mera i angažovanje 1.200 policajaca za škole, što će sigurno uticati i na značajno smanjenje vršnjačkog nasilja, uz sve ostale mere koje se sprovode.

Takođe, kako je navela, mera koja će dati rezultate jeste i smanjivanje krivično-pravne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina i povećano prisustvo organa policije na ulicama.

Premijerka je ukazala na to da je i danas jedan u nizu izuzetno teških dana u Srbiji jer će se obaviti veliki broj sahrana, i poručila da moramo da nađemo način da se kao društvo okupimo i iz ovoga izađemo još jači.

Prema njenim rečima, to u ovom trenutku izgleda baš teško zato što smo izgubili decu, i to u školi, i to je prekretnica u celom društvu, budući da je ovo prvo takvo ubistvo u Srbiji.

Brnabić je podsetila na to da su se u Srbiji i ranije dešavala masovna ubistva, poput onog u Leskovcu, kada je ubijeno sedmoro ljudi, ili u Jabukovcu devetoro, uz napomenu da se to dešava i širom sveta.