Pripremljen Plan intervencije u krizi za OŠ „Vladislav Ribnikar“

Pripremljen Plan intervencije u krizi za OŠ „Vladislav Ribnikar“

06/05/2023 Off By BERB

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, Ministarstvo zdravlja, Unicef, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u OŠ „Vladislav Ribnikar“ pripremili su Plan intervencije u krizi.

Plan predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu dece za povratak u školu.

Organizovana stručna, individualna i grupna podrška počela je juče i u narednom periodu pružaće je psihijatri i psiholozi iz Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije i Društva psihologa, i to u terminima koji će biti dostavljeni roditeljima.

Formiran je Školski tim za krizne intervencije, koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije.

U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta.

Učenici će se na nastavu vratiti sledeće nedelje, po ciklusima, počevši od srede, 10. maja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka, 8. maja, i svakog narednog dana.

Plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedelje, a Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja će pružati savetodavnu i stručnu podršku školi.

Stručna podrška biće pružena i u baletskoj i muzičkim školama koje su pohađali tragično nastradali učenici, kao i u školama u Smederevu i Mladenovcu, gde će biti formirani školski krizni timovi i obezbeđena stručna psihološka podrška za učenike, zaposlene i roditelje.

Takođe, ministar prosvete Branko Ružić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović dogovorili su se da će se lokalni saveti za bezbednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenima i u svim školama u Srbiji, jer bez obzira na to što mnoga deca nisu bila uključena u sam događaj, već su imala saznanja i mogu pokazati neke reakcije na traumatski događaj, što zahteva podršku zajednice.

Ministarstvo prosvete i Osnovna škola „Vladislav Ribnikar“ apelovali su na medije za razumevanje i podršku kako bi učenicima koji su preživeli ovako tešku traumu svi zajedno omogućili prostor za miran povratak u njihovu školu i oporavak.