Позив Крушевцу да учествује у пројектима сарадње матице и дијаспоре

Позив Крушевцу да учествује у пројектима сарадње матице и дијаспоре

28/04/2023 Off By BERB

Foto: Rade Begović

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности са дијаспором Ђорђе Милићевић представио је градоначелници Крушевца Јасмини Палуровић пројекат министарства за организацију летњих кампова за децу из дијаспоре, а план је да током лета више од 15.000 малишана узраста од 12 до 18 година борави у тематским камповима широм наше земље, како би што боље упознали Србију и још више је заволели.

 

Нема града који је у српској народној поезији опеван више од Крушевца, данас је један од највећих и најразвијенијих градских центара, али је сећање на бурну прошлост и средњовековно наслеђе и даље преплетено са животом града, рекао је јуче министар Милићевић.

„Вероватно нема бољег места где наша деца из дијаспоре могу да упознају фасцинантну историју Србије од Крушевца. Учесници будућег летњег кампа сигурно ће уживати истражујући знаменитости Лазаревог града, као и благотворне воде Рибарске бање и нетакнуту природу планине Јастебац“, истакао је министар.

Градоначелница Палуровић захвалила је министру на позиву и најавила је да ће се Град пријавити са својим пројектима за организацију летњих кампова.
Поред организације летњих кампова, министар Милићевић припрема још један велики скуп – у првој половини јула организује се Видовдански сабор дијаспоре, на којем ће учешће узети представници свих релевантних удружења из целог света.

„Данас сам позвао локалну самоуправу у Крушевцу и да припреми инвестиционе пројекте који би привукли инвеститоре из дијаспоре. Наши људи желе да улажу у своју отаџбину, али ми их морамо привући на прави начин и свако у свом ресору деловања омогућити им да брзо и лако реше све евентуалне препреке. Оно што је најважније је да данас више нема неповерења између државе и дијаспоре, пре свега захваљујући одговорној политици коју води председник Александар Вучић и Влада Србије“, рекоа је Милићевић.

Министар и градоначелница посебно су нагласили значај сутрашњег отварања коридора Појате – Макрешане, што ће бити од велике користи за Крушевац, јер добија везу са ауто-путем, а након тога следи и изградња источне обилазнице која ће путнички и теретни саобраћај кроз сам град учинити мање фреквентним. Крушевац очекују и други републички пројекти као што су Регионални индустријско – технолошки парк и Регионална депонија за коју је Град урадио све неопходне припреме.