Минимална цена рада у односу на 2012. годину повећана 125 посто

Минимална цена рада у односу на 2012. годину повећана 125 посто

24/04/2023 Off By BERB

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић председавао је данас 115. редовном седницом Социјално-економског савета Републике Србије.

 

Селаковић је изјавио да је минимална цена рада 2012. године била је 17.748 динара, а у овој 2023. години минимална цена рада износи 40.020 динара. Односно, од 2012. године до данас имали смо повећање минималне цене рада од 125 посто, а у истом периоду дошло је до озбиљног раста запослености”.

Министар Селаковић је указао да је 2012. године минимална цена рада покривала 59% минималне потрошачке корпе, док данас покрива 87% . Он је навео да минималац свакако није довољан, што најбоље знају они који примају минималац, али да јесте значајно побољшање у односу на пре 10 година.

„Руководећи се озбиљном политичком визијом, али и економском политиком врха државе председника Вучића, преко Владе Републике Србије, чинићемо све што је у нашој моћи да и даље повећавамо запосленост нашег становништва, да озбиљно водимо рачуна о стандарду наших грађана, а свакако један од озбиљних инструмената утицаја на то јесте и одређивање минималне цене рада“, нагласио је Селаковић.

Како је Селакоивић навео, једна од најзначајнијих тема данашењег састанка СЕС-а била је побољшање материјалног положаја запослених у просвети.
Селаковић је истакао да је на седници указано да већ озбиљно раде две групе и то за предшколско и високо образовање, а један од закључака јесте да је неопходно урадити дуговорочну стратегију побољшања материјалноиг положаја запослених у просвети. Такође, он је нагласио да ће осим редовних састанака који се одржавају између представника репрезентативних синдиката просвете са министром просвете бити одржавани и редовни састанци са председницом Владе Србије која посебно истиче значај образовања, његовог реформисања и побољшања материјалниг статуса запослених у образовању.

Седници СЕС-а присуствовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министри чланови, као и представници синдикалних организација и Уније послодаваца.