Naša dužnost da čuvamo sećanje na žrtve jasenovačkih logora

Naša dužnost da čuvamo sećanje na žrtve jasenovačkih logora

23/04/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u spomen-području Donja Gradina povodom Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Vučić je tom prilikom poručio da je naša dužnost da budemo trag i putokaz žrtvama zločina Nezavisne Države Hrvatske (NDH) kako njihova imena nikada ne bi bila zaboravljena.

On je rekao da je teško govoriti o onome što se zbivalo u Jasenovcu, i podsetio na to da su ovde ljudi ubijani bez popisa imena, koja su bila nevažna, posebno ako si bio Srbin, Jevrejin ili Rom.

Predsednik je najavio da će  Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske potpisati sporazum o tome da se u Donjoj Gradini izgradi memorijalni centar, jer je to svetinja za srpski narod.

Ako nismo u stanju da pamtimo, negujemo kulturu sećanja i pokažemo koliko nam je stalo da to učinimo, ništa nećemo imati u budućnosti i nismo vredni postojanja i opstanka, naglasio je Vučić.

Zato je, kako je poručio, važno da ovo uradimo zajedno, da se ponašamo odgovorno, mudro i ozbiljno u narednom periodu i da razmišljamo kako da sačuvamo naš narod i mir. Previše smo ratova imali u prethodnom veku, ali takođe da znamo šta je naše i da od onoga što je naše ne odustajemo ni jednog sekunda.

Danu sećanja prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništvu BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije i narodni poslanici.

Poštu stradalima odali su i ambasador Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, predstavnici ambasada Kine i Mađarske, Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Obeležavanju je prisustvovao i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, čiji je dolazak ove godine prvi put organizovalo Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i deo je koncentracionog logora Jasenovac, koji je formiran za vreme Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.