Čestitka ministra odbrane povodom Dana Vojske Srbije

Čestitka ministra odbrane povodom Dana Vojske Srbije

23/04/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je čestitku pripadnicima Vojske Srbije povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije. U čestitki se kaže:
„Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23. april – Dan Vojske Srbije.

Ovaj dan praznujemo u znak sećanja na Drugi srpski ustanak 1815. godine, kada je srpski narod smogao snage da ponovo podigne barjak slobode i nastavi pravednu borbu za oslobođenje od stranog zavojevača. Od hrabrih srpskih ustanika, koji su iznikli iz samog naroda, tokom vremena formirana je armija koja je zadivila ceo svet svojom čvrstinom, hrabrošću i postojanošću.

Srpska vojska je na slobodarskim tradicijama Ustanaka, vojevala u ratovima 1876-1878, Balkanskim ratovima i Velikom ratu, pobednički ostvarujući oslobođenje svojih sunarodnika pod vlašću velikih Carevina. Časno, požrtvovano, dostojanstveno srpski vojnik je branio svoju Otadžbinu, stradao u Golgoti sa idejom da nema svetije stvari od odbrane Srbije. Danas stoga proslavljamo srpskog vojnika koji je mogao i može da se ponosi pred čitavom Evropom i svetom. Takva tradicija i danas živi u Vojsci Srbije. Ovo nasleđe nikada nismo predali zaboravu te su hrabrost, čvrstina, odlučnost i pravednost odlike koje su oduvek i koje će zauvek krasiti pripadnike naše vojske.

Kako u prošlosti tako i danas snažna i spremna vojska jedan je od ključnih faktora jake, slobodne i bezbedne države. Danas, u svetu prepunom izazova i velikih promena, Vojska Srbije spremno izvršava svoje zadatke. Jedini cilj, a to je očuvanje mira, bezbednosti i sigurnosti svih građana Srbije, izvršava na najbolji mogući način. Ulaganja i uvek neophodna modernizacija kao i podizanje standarda naših pripadnika prioritet je u našem radu sa ciljem da svi pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane budu spremni da odgovore na izazove savremenog društva, postavljene zadatke i dostojno štite integritet Republike Srbije.

Čestitam Vam praznik, uveren da ćete i u godinama koje predstoje, sledeći primere naših slavnih predaka, zahvaljujući visokom moralu i osposobljenosti, ali i mudrosti, nastaviti da doprinosite razvoju Vojske Srbije i jačanju ugleda naše države u celini.

Živela Vojska Srbije!
Živela Srbija!“