Велико интересовање ученика и родитеља за дуално образовање

Велико интересовање ученика и родитеља за дуално образовање

22/04/2023 Off By BERB

Фото: Бобан Ристић

 

У Привредној комори Србије данас је одржан „Дан отворених врата дуалног образовања – Корак до практичног знања“ на којем су учествовали представници 31 компаније које сарађују са 22 школе из Београда на моделу учења кроз рад, с циљем да се млади матуранти и њихови родитељи упознају са предностима оваквог модела образовања које омогућава знање, искуство, запослење и даљи развој каријере уз подршку привреде.

 

Дуалним образовањем је до сада обухваћено 13.000 ученика у Србији, од којих су многи већ завршили овај модел учења кроз рад и запослили се у компанијама у којима су стицали практична знања и вештине.

Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије, каже да ће се „Дан отворених врата дуалног образовања“ у наредном периоду организовати у још 11 градова у Србији.

„Припремамо се за наредну школску годину и представљамо образовне профиле за које ће бити организовано дуално образовање, како би у директној комуникацији наших младих суграђана са некадашњим ученицима ових компанија, сада њиховим запосленима, разменили информације и мотивисали их да се определе за дуално образовање“, изјавила је Ковачевић.

Модел дуалног образовања нуди низ предности нашим младим суграђанима, истиче Ковачевић, пре свега, стицање практичних вештина и знања и могућност за запослење када заврше образовање. Такође, додаје, ученици примају финансијску надокнаду док су у компанији, а покривени су и сви остали трошкови, попут, плаћеног транспорта, исхране…

„Око 50 одсто ученика од оних који су завршли школовање по овом моделу образовања већ ради у струци. Они који нису запослени у струци, наставили су школовање, што је, такође, важна порука да овај модел образовања не зауставља развој каријере већ пружа могућност даљег школовања и напредовања“, истиче Ковачевић.

Компаније подстичу развој каријере и образовања младих тако што за бројне ученике обезбеђују стипендије и на тај начин подржавају њихово даље усавршавање.

Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање Владе Србије је указала да ће млади који се одлуче за дуални модел образовања имати прилику да стекну значајно искуство савременог учења у компанијама које је примерено и прилагођено данашњој дигиталној ери и технолошком развоју, док ће, указује, компаније и у наредној школској години и у годинама пред нама, у свој тим имати могућност да приме младе образоване људе са развијеним критичким мишљењем.

Дуално образовање се организује у свим подручјима рада, покривене су све гране привреде, од пољопривреде и производње и прераде хране, преко саобраћаја, металске и машинске, електро индустрије и туризма, до угоститељства…

Весна Видовић, заменица градоначелника Београда, навела је да је за осмаке у главном граду тренутно битан период када доносе једну од важнијих животних одлука, избор професије којом ће се у будућности бавити. Компаније које послују на територији Града траже 750 ученика у наредној школској години, а у понуди је 37 образовних профила по дуалном моделу образовања у 22 средње школе, навела је Видовић.

Јелена Бошковић Мартиненко, HR бизнис партнер у Делта Ауто Групи, каже да се та компанија прошле године прикључила дуалном образовању и да у њихова два сервиса обучавају деветоро ученика из средње машинске школе смера – аутомеханичар, да планирају да наставе са програмом дуалног образовања ученика, те да су већ аплицирали за нови број ученика чиме ће покрити потребе компаније а ученицима омогућити стручно усавршавање.

У наредној школској години у понуди ће у Србији бити 72 образовна профила по дуалном моделу образовања. Тренутно је 850 компанија укључено у дуални модел образовања, док ће већ од следеће школске године 950 компанија бити део тог образовног модела. Привреда је за наредну школску годину понудила чак 4.000 места у склопу компанија где ће млади од наредне школске године моћи да стекну нова знања и вештине.