Otvorena izložba “Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata”

Otvorena izložba “Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata”

22/04/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Povodom Dana Vojske Srbije u Galeriji Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi otvorena je izložba “Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata”.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, a povodom Dana Vojske Srbije vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Pošta Srbije” Zoran Đorđević uručio je umetničko delo “Prelazak srpske vojske preko Albanije” autora Miloša Golubovića kao poklon Vojnom muzeju od Javnog preduzeća “Pošta Srbije”.

Otvarajući izložbu, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović istakao je da je Vojni muzej, nakon Narodnog muzeja, mesto gde se čuva najveće nacionalno blago.

– Danas, kada smo dva dana pred obeležavanje najvećeg vojnog praznika imamo priliku da prisustvujemo izložbi “Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata“ iz zbirke Vojnog muzeja. U toj zbirci se čuva oko 170 vojnih zastava, venaca, vrpci i svega onoga što obeležava našu zastavu. Zastava je simbol pripadnosti, časti i borbenog jedinstva jedinice i vojske. Nosilac je kolektivnog odlikovanja za zasluge celokupne jedinice u ratu i u miru. Osvojiti zastavu u borbi od neprijatelja bila je i ostala čast pojedinca i jedinice, a sprski vojnik je na bojnom polju uvek bio spreman da položi život, ali ne i zastavu– rekao je pomoćnik ministra odbrane Radović i zahvalio direktoru Javnog preduzeća “Pošta Srbije” na poklonu.

Vršilac dužnosti direktora JP “Pošta Srbije” Zoran Đorđević naglasio je da ova slika ima kao nacionalno i kulturno dobro veliku vrednost za našu državu i da joj je mesto pod krovom Vojnog muzeja kako bi bila vidljiva svim posetiocima i gostima muzeja.

– Ovo nacionalno-kulturno dobro je umetničko delo ulje na platnu umetnika akademskog slikara Miloša Golubovića koji je ovu sliku naslikao 1915. godine tokom golgote i povlačenja srpske vojske kroz Albaniju, sa lica mesta. Oslikava sve ono što je doživela naša vojska povlačeći se, sve nedaće koje su zadesile našu vojsku, a koja je, bez obzira na sve to, proživela, preživela i na kraju pobedila u Prvom svetskom ratu – rekao je direktor “Pošte Srbije” Đorđević.

Direktorka Vojnog muzeja potpukovnik Nevenka Darmanović obraćajući se prisutnima istakla je da Vojni muzej svake godine povodom Dana Vojske Srbije priređuje izložbe.

– Tematska izložba koja je pred nama prati razvoj zastava kod Srba od najranijih dana Prvog srpskog ustanka kada dolazi do obnavljanja srpske državnosti. Ne možemo, a da ne izdvojimo zastavu Kraljeve garde sa likom svetitelja Dimitrija Solunskog i geslom “Za veru, kralja i otačestvo”. Verujem da ćete uživati u blagu Republike Srbije koje se čuva u Vojnom muzeju- rekla je direktorka Darmanović i dodala da posebno mesto na izložbi zauzima zastava prvog pešadisjkog puka drugog poziva.

Posetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa originalnim predmetima 19. i prve polovine 20. veka među kojima su najreprezentativniji srpska vojvodska zastava iz Prvog srpskog ustanka iz 1811. godine, zastave takozvana “Lozničanka“ i „Rudničanka“, pokloni lozničke i rudničke opštine Milanu Obrenoviću povodom punoletstva 1872. godine. Posebno mesto zauzimaju i dobrovoljačke zastave iz srpsko-turskih ratova raskošne ikonografije i heraldičkih elemenata.

Posetioci će imati priliku da vide pukovsku zastavu pod kojom su izvojevane  herojske pobede tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i zastave srpskih dobrovoljaca iz Amerike živopisnog kolorita iz Velikog rata, i zastavu Kraljeve garde iz 1904. godine.

Izložba autorke, muzejskog savetnika Vojnog muzeja, Marijane Jovelić biće otvorena za sve posetioce do 20. juna u Galeriji Vojnog muzeja na Kelemegdanu.