PKS: U subotu Dan dualnog obrazovanja

PKS: U subotu Dan dualnog obrazovanja

21/04/2023 Off By BERB

“Dan dualnog obrazovanja“ okupiće u Privrednoj komori Srbije, u subotu, 22. aprila, učenike, predstavnike kompanija i mentore koji će budućim srednjoškolcima predstaviti prednosti učenja kroz rad i bliže ih upoznati sa mogućnostima profesionalne orijentacije, kako bi se što bolje pripremili za izbor željenog zanimanja.

 

U okviru priprema za upis u srednje škole, predstavnici 31  kompanije koje realizuju dualno obrazovanje, podeliće svoja iskustva i predstaviti prednosti školovanja po dualnom modelu malim maturantima, ali i učenicima sedmih i šestih razreda osnovnih škola.

O pozitivnim iskustvima i prednostima ovog vida obrazovanja imaće priliku da čuju i od učenika koji se u tom modelu školuju.

Budući tehničari  mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašina, tehničari drumskog saobraćaja, tehničari za logistiku i špediciju, ali i kuvari, konobari, pekari, poslastičari, tehničari za oblikovanje nameštaja i enterijera, operateri za izradu nameštaja, montera telekomunikacionih mreža i drugih, iz prve ruke saznaće šta ih očekuje u nastavku školovanja ako se opredele za dualno obrazovanje.

Među kompanijama koje učestvuju u Danu dualnog obrazovanja su Bosch, Ball pakovanja, Telekom Srbija, Pošta Srbije, Igumanov, Konelek, Fabrika kartona Umka, Mercator S i druge.

Predstavnici PKS, Nacionalne službe za zapošljavanje našim mladim sugrađanima i njihovim roditeljima, promovisaće aktivnosti profesionalne orijentacije, koje mogu značajno pomoći u izboru budućeg zanimanja i planiranju karijere.

Vrata za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije biće otvorena od 11 do 16 časova.

Dualno obrazovanje je model obrazovanja u kojem učenici teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču kod poslodavaca tokom procesa koji se naziva „učenje kroz rad“. To je sjajna prilika za školarce da se prvi put susretnu sa realnim radnim okruženjem, kao i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja sveta rada uopšte. Kompanije koje učestvuju u modelu dualnog obrazovanja ispunjavaju propisane uslove za akreditaciju, što je svojevrsna garancija kvaliteta procesa učenja kroz rad.

Neki od ključnih benefita dualnog modela obrazovanja jesu to što je dualno obrazovanje školovanje za mnogobrojna zanimanja, kao i to što ovaj model nudi mogućnost zaposlenja odmah nakon završene srednje škole.

Tokom prethodnih sedam godina, gotovo 13.000 učenika je prošlo model dualnog obrazovanja u 850 kompanija i 165 škola, a školovali su se za 65 obrazovnih profila.