Продужен рок за пријаве за стипендирање најбољих студената

Продужен рок за пријаве за стипендирање најбољих студената

13/04/2023 Off By BERB

Фонд за младе таленте Републике Србије продужио je рок за пријаве на конкурс за доделу стипендија најбољим студентима до 21. априла на који могу да се пријаве студенти завршних година факултета чији је оснивач Република Србија, а од ове године то могу да учине и електронским путем уз помоћ нове дигиталне услуге еТаленти.

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је да ће ова иновативна услуга, спроведена у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу и дигитализацију, олакшати пријављивање академцима, убрзати и олакшати обраду података и само спровођења конкурса.

Према њеним речима увођењем овакве новине уједно је и симболично покренута реформа Фонда за младе таленте која је од формирања Владе у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Млади су заиста постали приоритет за Владу Републике Србије, истакла је Беговић и додала да у будућности желе да ураде све што могу како би студенте задржали у земљи и дали им могућност избора и усмерили их ка даљем развоју Србије.

Стипендије за школску 2022/23. годину су обезбеђене за до 1.050 најбољих студената завршних и интегрисаних година основних академских студија и до 500 студената завршних година мастер академских студија са високошколских установа.

Поред дигитализације конкурса, од ове године су, ради праведнијег рангирања, уведене и квоте стипендија по научно-образовним пољима у складу са бројем одобрених буџетских места. Уместо да се сви кандидати рангирају заједно као што је била пракса претходних година, биће рангирани у оквиру свог поља.

Све информације о конкурсу се могу пронаћи на сајту Министарства и на линку: https://fondzamladetalente.gov.rs/.