Дачић са МИП Таџикистана о развоју свеукупних односа

Дачић са МИП Таџикистана о развоју свеукупних односа

08/04/2023 Off By BERB

Фото: МСП

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас у Душанбеу са министром спољних послова Републике Таџикистан Сироџидином Мухридином, са којим је разговарао у успостављању ближе сарадње наших земаља.

 

Министар Дачић је истакао да је ова прва званична посета једног српског министра спољних послова показатељ да у будућности желимо много више да радимо на томе да наши односи и пријатељство буду ефективнији.

Шеф српске дипломатије је оценио да су наше земље добри пријатељи, без отворених питања, али да наше пријатељске везе већ дуго немају конкретне резултате, те да је потребно у наредном периоду формирати Мешовити комитет за економску сарадњу и наше пријатељство унапредити кроз различите облике сарадње.

Дачић је подвукао значај данашње прилике да се разговара о плановима за подстицање сарадње, нарочито у области економије, привреде, пољопривреде, туризма, енергетике, спорта и културе и могућности потписивања нових споразума, чиме би се проширила постојећа уговорно-правна база.

Шеф српске дипломатије је нагласио важност покретања механизма политичких консултација које ће допринети напретку и усмеравању наше укупне сарадње у наредном периоду, али и на којима би се дефинисале области од обостраног интереса.

Министар спољних послова Републике Таџикистан Сироџидин Мухридин пожелео је добродошлицу шефу српске дипломатије и изразио уверење да ће ова посета српског шефа дипломатије Узбекистану дати нови импулс нашим односима, као и да ће подићи сарадњу наших земаља на виши ниво.

Мухридин је истакао да Таџикистан види Србију као значајног партнера за сарадњу у бројним областима и додао да би се кроз размену посета на највишем нивоу наша сарадња додатно ојачала.

Шеф српске дипломатије је констатовао да ће ова посета дати нови импулс развоју наших односа, као и да ће са својим таџикистанским колегом радити на припреми посете председника наших држава.