Zvanična poseta predsednika Gvineje Bisao

Zvanična poseta predsednika Gvineje Bisao

06/04/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Republike Gvineje Bisao Umaroa Sisoko Embaloa, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, i sa njim razgovarao o važnim pitanjima za obe zemlje, ali i dogovorio druge vidove saradnje, posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

 

Predsednik Umaro Sisoko Embalo je danas predsedavajući organizaciji ECOWAS, važnoj organizaciji koju čini 15 zemalja zapadne Afrike i zato sam ga zamolio da uz podršku Gvineje Bisao dobijemo i podršku značajnog broja članica ove organizacije za EXPO 2027. godine. To je za nas od velikog značaja, a mislimo da bi to bila dobra promocija i za Gvineju Bisao i čitavu Afriku“, rekao je predsednik Vučić. On je naveo i da je dogovoreno povećanje broja studenata iz te afričke države koje će Srbija da stipendira.
„Danas smo razmenili i svoje poglede na geopolitičku situaciju, a razgovarali smo i o Ukrajini, gde naši stavovi imaju mnogo toga zajedničkog, čak i po pitanju sankcija“, istakao je predsednik i dodao da je dogovorena i saradnja u poljoprivredi i semenskoj industriji.
Predsednik Vučić je najavio da će Srbija povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu, gde sada ima formalno 14 ambasada, od kojih je svega 12 funkcionalno.
“Moraćemo da menjamo kompletnu strategiju i budemo neuporedivo prisutniji na afričkom kontinentu”, istakao je predsednik Vučić i dodao da je neverovatno kako smo se lako i brzo u prethodnom periodu odrekli Afrike, gde smo mogli da imamo mnogo veći uticaj.
“Idemo ka, rekao bih, zbližavanju naših naroda i naših zemalja i verujem da mnogo toga možemo zajednički da učinimo i da imamo još mnogo bolju saradnju u budućnosti. Ja ću se sa radošću odazvati pozivu da u oktobru ili novembru posetim Gvineju Bisao“, rekao je predsednik i podsetio da je ta zemlja stekla nezavisnost 1973. godine, koju smo mi priznali 1975. godine, te da će uskoro biti obeleženo 50 godina od tada. On je naveo da je Gvineja Bisao zemlja bogata rudom i mineralima i izrazio uverenje da će to iskoristiti za dalji napredak.
“Od zemlje visoke nestabilnosti predsednik Embalo je napravio zemlju visoke stabilnosti. Zato i uživa veliko poverenje svojih građana. Nadam se mnogo boljoj i većoj saradnji sa Srbijom”, dodao je predsednik Vučić.
Predsednik Republike Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo poručio je da su Srbija i Gvineja Bisao bratske zemlje i da imaju tradicionalno prijateljske odnose još od doba Josipa Broza Tita.
“On je jedan od rodonačelnika Pokreta nesvrstanih, među kojima je i Gvineja Bisao. Tokom oslobođenja mi smo imali veliku podršku braće iz bivše Jugoslavije“, naveo je predsednik Embalo i naglasio da će dve zemlje nastaviti da grade odnose koji već dugo postoje.
Tokom zvanične posete predsednika Republike Gvineje Bisao, potpisana su dva bilateralna dokumenta:
– Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Gvineje Bisao;
– Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvineje Bisao o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša.