Ђедовић присуствовала отварању највеће соларне електране у Србији

Ђедовић присуствовала отварању највеће соларне електране у Србији

05/04/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике присуствовала је данас пуштању у рад највеће соларне електране у Србији, „ДеЛасол“, снаге 9,9 мегавата у општини Лапово.

 

Министарка је приликом обиласка електране рекла да су сарадња и синергија јавног и приватног сектора важне за већу сигурност снабдевања и за успешну зелену енергетску транзицију, и додала да поред тога што се приводе крају и неки велики пројекти иза којих стоји држава и отпочињу нови, важно је и да постоје и велики пројекти које реализује приватни сектор. „Соларна електрана „ДеЛасол“ је највећа соларна електрана у Србији и пример како коришћењем соларне енергије можемо у исто време унапређивати и сигурност снабдевања електричном енергијом и заштиту животне средине”, рекла је министарка.

Ђедовић је нагласила да је задатак државе, на коме се интензивно ради и кроз доношење регулативе и кроз припрему стратешких докумената, да ствара услове да се граде нове електране из обновљивих извора енергије, а да истовремено наш енергетски систем врши свој основни задатак, а то је сигурно снабдевање грађана и привреде.

Министарка је додала да ће измене Закона о коришћењу обновљивих извора енергије ОИЕ, кад буду усвојене у парламенту, омогућити спровођење аукција за тржишне премије за произвођаче енергије из обновљивих извора, чиме се отвара пут да у наредних неколико година наше капацитете из солара и ветра повећамо око три пута.

Соларну електрану „ДеЛасол“ која се простире на 12,5 хектара изградила је компанија МТ-КОМЕX. Ова електране биће највећа у Србији, по величини и по снази, а на годишњем нивоу производиће 15.000 мегават-сати електричне енергије довољну за око 2.100 домаћинстава.

За изградњу ове соларне електране коришћени су бифацијални соларни панели који имају могућност приноса електричне енергије са обе стране панела, због чега производе већу количину електричне енергије.