Сарадња у региону стратешко опредељење Србије

Сарадња у региону стратешко опредељење Србије

05/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним представником Владе Републике Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином о унапређењу билатералних односа, европским интеграцијама, као и о актуелној регионалној ситуацији и најновијим дешавањима у оквиру иницијативе Берлински процес.

 

Премијерка је рекла да је Србија заинтересована за јачање синергије са Немачком, истичући да поред наставка инвестиционе сарадње, нарочито у високо-технолошком сектору, постоје велике могућности за продубљивање односа и у областима енергетике, ауто индустрије, као и науке и образовања.

Премијерка је нагласила да је сарадња у региону стратешко опредељење Србије у циљу не само економског развоја региона, већ и као идеје повезивања и уједињења Западног Балкана и његовог приближавања Европској унији.

Говорећи о актуелним приликама на Косову и Метохији, председница Владе је истакла посвећеност Београда очувању мира и стабилности, и нагласила да очекује конструктивну подршку која ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина.

Зарацин је нагласио да су разговори Београда и Приштине добра основа за даљу дискусију и напредак, а да недавни искораци у дијалогу представљају важан корак на путу ка Европској унији, као и да је имплементација кључна. Такође, он је истакао значај даљих корака на успостављању заједничког регионалног тржишта, подвукавши да очекује да ће резултати иницијативе Берлински процес омогућити стварање просперитетнијег окружења и дати конкретне бенефите за становнике региона.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.