ММФ похвалио отпорност српске економије у изазовним временима

ММФ похвалио отпорност српске економије у изазовним временима

05/04/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) завршила је прву ревизију актуелног Стенд-бај аранжмана са Републиком Србијом, који се спроводи од децембра 2022. године и траје 24 месеца, до сада су испуњени сви циљеви за дати период, а планирано је да Одбор директора ММФ-а у јуну одобри прву ревизију аранжмана.

 

Након две недеље успешних разговора са представницима ММФ-а, предвођеним новим шефом Мисије Доналом Мекгетигеном, потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали каже да је ММФ задовољан напретком програма, као и стањем у српској економији, која је показала отпорност у изазовним временима.

„Похвала ММФ-а, као једне од најважнијих финансијских институција на свету, даје кредибилитет нашој економској политици и показује да смо на добром путу. Представници фонда су похвалили наше макроекономске резултате, са посебним нагласком на ниво страних директних инвестиција, који је рекордан, и истакли да се наша економија показала отпорном на спољне шокове. Сада нам је једини изазов инфлација, а очекујемо да се преполови до краја године. У том контексту нам је важна даља добра координација фискалне и монетарне политике“, истакао је потпредседник Владе.

Он је рекао да је тренутно апсолутни приоритет Владе реструктурирање енергетског сектора, што је и важан део аранжмана са фондом.

„Припремамо план инвестиција за енергетски сектор, са дефинисаним приоритетима и пројектима који се могу спроводити током наредних неколико година. То ће додатно покренути нашу индустрију и убрзати раст БДП-а. Дакле, много тога јесмо урадили, али доста посла је и пред нама. Морамо да улажемо у енергетику, у тзв. зелену агенду, али и да наставимо са даљим улагањима у путну и железничку инфраструктуру и нарочито образовање. Важно је да пронађемо нове изворе раста“, рекао је министар Мали.

Он је додао да је део агенде са ММФ-ом реструктурирање и професионализација предузећа у државном власништву. У припреми је и Закон о управљању привредним друштвима у власништву Републике Србије који је у децембру прошао јавну расправу и сада су у току даља усаглашавања.

Стенд-бај аранжман има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста. Актуелни аранжман ће трајати до краја 2024. године.