Институција породице највреднији национални ресурс

Институција породице највреднији национални ресурс

03/04/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Дејан Урошевић

 

Министарство за бригу о породици и демографију организовало је Прву националну конференцију о породици под називом „Србија – наша породица“ на којој је ресорна министарка Дарија Кисић истакла да је породица гарант опстанка друштва, државе и нације.

 

Она је навела да јако и сигурно породично окружење ствара снажну економију, а снажна економија јаку државу, те да је Министарство стратешки спремно да институцију породице, као највреднији национални ресурс, подржи и оснажи у сваком смислу.
Министарка је истакла да је циљ конференције да се сагледају демографски потенцијали и утврди шта још може да се уради у заједничком, најважнијем задатку за све – да се подрже и ојачају породице и да се рађа још више деце.
Кисић је нагласила да заштита породице у свету који се убрзано мења представља највећи изазов и најодговорнији задатак којима ће се Министарство посветити, уз безрезервну подршку председника државе Александра Вучића и Владе Србије, а уз помоћ локалних самоуправа.
Како је министарка навела, Влада Србије је различитим пронаталитетним мерама учинила много да пружи подршку породицама са децом, као и онима који тек желе да их оснују, чему сведоче и подаци да број рођених беба расте из године у годину. Кисић је истакла да се у прва два месеца ове године родило нешто више од 10.000 беба, што је у односу на исти период прошле године раст од пет одсто.
Мајка шесторо деце Тања Грбић, која је отворила конференцију, истакла је да су блискост и близина драгих и поузданих људи највећа предност вишечланих породица и да када је у породици више браће и сестара, нико никада није усамљен.