Заједнички пројекти Србије и ЕИБ напредују по плану

Заједнички пројекти Србије и ЕИБ напредују по плану

30/03/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са потпредседницом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) задуженом за Западни Балкан Лилианом Павловом о пројектима које наша земља реализује са том финансијском институцијом и динамици њиховог спровођења.

 

Саговорници су се сложили да заједнички пројекти добро напредују и да нема проблема у њиховој реализацији.

Министар Синиша Мали се захвалио ЕИБ-у на подршци за изградњу брзе пруге на Железничком коридору X од Београда до Ниша којом ће возови ићи брзином од око 200 километара на сат, а с обзиром да je ЕИБ одобрио укупно 1,1 милијарду евра за изградњу брзе пруге.

„Изградња ове пруге је од огромног значаја за Србију, за развој Србије, посебно југа Србије, и за привлачење нових инвеститора. Нове пруге и путеви значе даљи напредак и раст наше земље“, рекао је министар Мали који је најавио и скоро отварање брзе саобраћајнице Сурчин-Нови Београд.

Министар Мали и потпредседница ЕИБ-а су разговарали и о заједничким пројектима који су предвиђени буџетом Републике Србије за 2023. годину, а међу којима су пројекти рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја, реконструкција и изградња клиничких центара у Србији, пројекат за паметна бројила…

На састанку је било речи и о енергетском систему наше земље, као и о спровођењу пројеката из оквира зелене агенде. Министар Мали је истакао да се ради на трансформацији енергетског сектора Србије, као и да нашу земљу очекују велике инвестиције у ту област у наредним година, што је апсолутни приоритет Владе Србије.

Истичући да су, и поред три године светске економске кризе, макроекономски показатељи Србије и даље веома добри и јавне финансије потпуно стабилне, Синиша Мали је рекао да нам је јавни дуг далеко испод нивоа Мастрихта, да је незапосленост рекордно ниска, а да су стране директне инвестиције прошле године достигле чак 4,4 милијарде евра. Притом, нагласио је министар, до 20. марта Србија је привукла око 693 милиона евра страних директних инвестиција, што је најбољи резултат до сада.

Министар Мали је навео и да ниво јавних инвестиција у Србији расте, с обзиром да је за капиталне пројекте ове године опредељено 6,8 одсто БДП-а, док је удео капиталних расхода у БДП-у у 2011. години износио 3,1 одсто.

Синиша Мали је подсетио и да у Београду тренутно борави Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), поводом прве ревизије актуелног Стенд-бај аранжмана.