Проширивање капацитета предшколског образовања у Крагујевцу

Проширивање капацитета предшколског образовања у Крагујевцу

29/03/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete/Dragan Kujundžić

 

Министар просвете Бранко Ружић и градоначелник Крагујевца Никола Дашић потписали су данас у Влади Србије Споразум о изградњи новог вртића, у крагујевачком насељу Ердеч, капацитета 270 места.

 

Нови објекат простираће се на 1.700 метара квадратних, његову изградњу финансираће Министарство просвете уз подршку Светске банке, док локална самоуправа обезбеђује земљиште и комуналну инфраструктуру, дозволе и надзор.

Министар просвете Бранко Ружић нагласио је да се једино изградњом нових и проширивањем постојећих капацитета вртића могу створити предуслови да се још више деце обухвати предшколским васпитањем.

Зато и јесте покренут пројекат уз подршку Светске банке којим обезбеђујемо 11.000 нових места изградњом нових вртића, доградњом и адаптацијом постојећих објеката широм Србије, указао је министар.

Ружић је објаснио да су до сада у оквиру Пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” изграђена или је започета изградња 12 вртића и додао да ће у изградњу обданишта у Крагујевцу бити уложено око 200 милиона динара.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић рекао је да потреба за новим вртићима у Крагујевцу постоји годинама уназад, а тај проблем, као и већина других градова и општина у Србији, решавао се финансирањем боравка деце у приближно 20 приватних обданишта, а реч је о 2.700 малишана.

Како је навео, и поред тога, испод црте у просеку остане између 700 до 800 деце и додао да је ово веома важан дан за Крагујевац, јер смо корак ближе укидању листе чекања.

Изградња новог објекта у Крагујевцу, део је пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ које спроводи Министарства просвете уз подршку Светске банке, а има за циљ да унапређује доступност предшколског васпитања и образовања, као и квалитет и услове.

До сада су завршени или је започета изградња обданишта у Сремској Митровици, Житорађи, Дољевцу, Мерошини, Лозници, два у Крушевцу, Владичином Хану, Прокупљу, Тутину, Смедереву, Шиду.

Поред вртића у Крагујевцу, предстоји почетак изградње објеката у Новом Пазару и Петровцу на Млави. Важан аспект пројекта је и инклузија малишана од најранијег узраста, као и едукација родитеља о овом питању. Пројекат се спроводи од 2018. године и вредан је 47 милиона евра.