Unapređenje saradnje sa Nemačkom u oblasti energetskih i klimatskih politika

Unapređenje saradnje sa Nemačkom u oblasti energetskih i klimatskih politika

28/03/2023 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas u Berlinu, u okviru Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji, sa državnom ministarkom za evropske poslove i klimatska pitanja SR Nemačke Anom Lirman.

Teme sastanka bile su saradnja dveju zemalja u oblasti energetike i podrška Nemačke Srbiji u procesu energetske tranzicije.

Đedović je istakla da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetskih i klimatskih politika, koje predstavljaju i važnu dimenziju procesa evropskih integracija.

Ona je naglasila da naša zemlja želi da postavi ambiciozne, ali ostvarive ciljeve u energetskoj tranziciji, što je predmet integrisanog energetskog i klimatskog plana čija je izrada u toku.

Ministarka je navela da se Srbija opredelila da sledi EU u njenim težnjama za dostizanjem karbonske neutralnosti, ali da bi bili uspešni u tom procesu važno je da imamo snažnu i kontinuiranu tehničku i finansijsku podršku naših partnera iz EU kako bi energetska tranzicija bila sprovedena na finansijski održiv i socijalno pravedan način.

Đedović je dodala da je naša zemlja zainteresovana za nastavak saradnje na projektima koji se tiču razvoja energetske infrastrukture, gradnje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) i povećanja energetske efikasnosti, kao i da je zahvalna Nemačkoj na dosadašnjoj podršci projektima u energetskom sektoru.

Ona je navela da o benefitima te saradnje za građane Srbije najbolje govore napredak u izgradnji Transbalkanskog koridora, koji je važan za sigurnost snabdevanja, ali i regionalnu umreženost, zatim rekonstrukcija postojećih elektrana i priprema novih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Lirman je upoznala Đedović sa planovima za uspostavljanje regionalne platforme za dijalog o klimatskom partnerstvu za region Zapadnog Balkana, koja ima za cilj da obezbedi veću energetsku sigurnost zemljama regiona za narednu zimu, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.