Председник Народне скупштине са председницом Републике Грчке

Председник Народне скупштине са председницом Републике Грчке

28/03/2023 Off By BERB

Foto: Skupština Srbije

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председницом Републике Грчке Катерином Сакеларопулу. Како су заједнички констатовали, билатерални односи две земље засновани су на искреном пријатељству и међусобној подршци, и као такви, представљају гаранцију за даље унапређење сарадње на свим нивоима.

 

Др Орлић је захвалио Грчкој на принципијелном ставу по питању поштовања територијалне целовитости Републике Србије и јасној привржености принципима међународног права.

Председница Сакеларопулу је поновила да Грчка не мења став када је реч о непризнавању тзв. „Косова“, додајући да се доследно наставља са подршком земљама Западног Балкана у циљу њиховог што скоријег прикључивања Европској унији. Говорећи о дијалогу који се води између Београда и Приштине, истакла је да је потпуна имплементација до сада постигнутих договора од кључног значаја, укључујући формирање ЗСО. „Док Приштина флагрантно крши раније потписане споразуме и дрско одбија да своје обавезе уопште и призна, званични Београд остаје заштитник мира, стабилности и дијалога, као јединог начина да се дође до одрживог решења. Ту и такву политику наше државе предводи председник Републике Александар Вучић, за њу је добио поверење народа, а спроводе је и НС РС и Влада Србије. Наставићемо да инсистирамо на неодложном формирању ЗСО, поштовању основних људских права за Србе на КиМ и очувању њихове безбедности“, рекао је др Орлић.

Током састанка је било речи и о сарадњи у области енергетике, нарочито у контексту енергетске диверзификације, као и о јачању инвестиционе и економске сарадње, у оквиру које су поздрављени до сада остварени резултати, те изражена опредељеност за њено додатно унапређење у будућности.

Саговорници су потврдили и значај парламентарног повезивања на свим нивоима, уз заједничку оцену да је парламентарна дипломатија од изузетног значаја за даље унапређење свеобухватних односа и сарадње две државе. Састанку су присуствовале и потпредседнице Народне скупштине Републике Србије Сандра Божић и Снежана Пауновић, као и председник Посланичке групе пријатељства са Републиком Грчком Верољуб Арсић, који су захвалили Грчкој и њеном народу на принципијелном ставу по питању КиМ, као и подршци грчког руководства позицијама Србије.

Председница Грчке је искористила прилику да председнику и делегацији Скупштине Србије захвали на добродошлици. „Надам се да ћемо наставити конструктиван рад на заједничкој будућности за наше две државе и наша два народа“, поручила је Сакеларопулу на крају састанка.