Србија позиционирана као регионални лидер у сектору ИКТ

Србија позиционирана као регионални лидер у сектору ИКТ

28/03/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић представио је данас на панелу „Изазови и потребе за бољим дигитално повезаним регионом” резултате Републике Србије у области дигитализације и успех у позиционирању наше земље као регионалног лидера у сектору информационо-комуникационих технологија.

 

Јовановић је рекао да је Влада Србије, захваљујући визији премијерке Ане Брнабић, 2017. године поставила ИКТ сектор, дигитализацију, креативност, иновације и знање као једне од приоритета у стварању модерне отворене, просперитетне Србије, центра великих идеја и могућности.

Извоз ИКТ сектора данас износи 2,7 милијарди динара и увећан је више од седам пута за последњих 10 година, навео је Јовановић и додао да су успостављена и два Државна дата центра, повезане све школе на брзи интернет, отворена четири научно-технолошка парка, док се граде још два, а да еУправу користи 1,8 милиона грађана.

Министар Јовановић је изјавио да су овакви сусрети одлична прилика за размену досадашњих искустава, идентификовање потенцијалних недостатака, као и дигитално повезивање земаља у региону. Такође, министар је нагласио да је потребно подстицати дигиталну трансформацију компанија и повезивање технолошких и академских заједница са традиционалном привредом, креирати повољну инвестициону климу и пружати подршку за иновативне компаније, а све то кроз развијање регионалних стратешких планова.

Јовановић је представио пројекат развоја широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним подручјима који ће до краја 2025. године обезбедити да сва села у Србији имају приступ брзом интернету и да ће се у оквиру овог пројеката изградити 4.700 километара додатних оптичких траса и повезати око 700 насеља са око 120.000 домаћинстава.

Конференција „Улагање у дигитализацију на Западном Балкану” праћена координационим састанком инвеститора „Заједничко регионално тржиште на Западном Балкану – Регионално дигитално подручје“, одржана је у Сарајеву у организацији Европске банке за обнову и развој (EBRD), Глобалне Европске инвестиционе банке (EIB Global) и Савета за регионалну сарадњу (RCC).