Patrijarh: Istrajati u pregovorima, ne prihvatati ultimatum i ucene

Patrijarh: Istrajati u pregovorima, ne prihvatati ultimatum i ucene

24/03/2023 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, FoNet/Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije izjavio je u Somboru, na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, da su čitavom svetu najpotrebniji mir i međusobno razumevanje i da treba istrajati na putu pregovora, ali ne i prihvatati ultimatume.

 

Kako je rekao, treba se moliti i boriti da se istraje na putu svih razgovora i pregovora, na putu dijaloga čiji je cilj makar elementarno razumevanje među ljudima, ali se ne smeju prihvatiti ultimatumi i ucene po bilo koju cenu.

„Mislim na ultimatume i ucene koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga, odricanje od sebe i svoga. Dajmo sve od sebe da ostanemo za stolom koji će očuvati mir i nama i svima oko nas, jer ako se ovde opet pokrene spirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti potpuni gubitnici“, rekao je patrijarh.

On je dodao da su čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, „svest da mesta ima za svaku živu dušu i svaki narod da organizuje sebe i svoj život onako kako njemu najbolje odgovara“.

Patrijarh je dodao da se danas molimo jer se u Evropi vodi vojni sukob koji preti da u svoj bezdani vrtlog uvuče čitav svet, a molimo se i da u Ukrajini što pre utihne oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv.

„Neki bi hteli da naš srpski narod preko reda gurnu u sukobe“, rekao je patrijarh Porfirije i pozvao ljude da grade i čuvaju božji mir u sebi, da bi se posle toga mogli miriti sa bližnjima.

Govoreći o bombardovanju, patrijarh je kazao da je NATO agresija bila „nečovečna i protivpravna agresija najveće sile u istoriji u najnesrazmernijem ratnom sukobu i najnesrazmernijem odnosu snaga na bojnom polju otkako je sveta i veka“.