Србија напредује на путу ка економији са нултом емисијом угљен-диоксида

Србија напредује на путу ка економији са нултом емисијом угљен-диоксида

24/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским о изради Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Републике Србије, реформама у енергетском сектору и унапређењу законодавног оквира у области енергетике.

 

Ђедовић је рекла да је интегрисани план кључни документ којим ће бити одређени динамика и кораци у процесу енергетске транзиције и који ће ускладити циљеве у области обновљивих извора енергије (ОИЕ), повећања енергетске ефикасности и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште. Према њеним речима, жеља им је да буду амбициозни, али реални у постављању циљева и да искористе јавну расправу и консултације са Енергетском заједницом да би на крају добили што квалитетнији документ.

Она је додала да се очекује да ускоро буду усвојене и измене и допуне Закона о коришћењу ОЕИ које ће створити услове за спровођење аукција за доделу за производњу електричне енергије из обновљивих извора. Те измене омогућиће да се повећавају капацитети из ОИЕ, навела је минисарка и додала да истовремено имају и обезбеђен сигуран и поуздан рад електроенергетског система, што је кључно за одрживост енергетске транзиције.

На састанку је било речи и о планираним активностима у вези са преношењем европских директива ЕУ у домаће законодавство, даљим корацима у реформисању енергетских предузећа и примени прописа у вези са функционисањем тржишта природног гаса и електричне енергије.

Лорковски је рекао да Србија напредује на путу ка економији са нултом емисијом угљен-диоксида и изразио задовољство да су израђене измене и допуне Закона о коришћењу обновљивих извора енергије које отварају пут за прве аукције и подстичу коришћење обновљивих извора енергије. Секретаријат поздравља и скору финализацију нацрта Интегрисаног националног плана за енергетику и климу, навео је он и истакао да су отворени да пруже помоћ Србији у осмишљавању и примени плана.