Priština se obavezala da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO

Priština se obavezala da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO

19/03/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za novinare nakon razgovora u Ohridu da je Srbija spremna da radi na implementaciji predloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine do svojih crvenih linija, koje se odnose na suprotstavljanje priznavanju nezavisnosti Kosova i protivljenje prijemu Kosova u UN.

Vučić je u Palati Srbija naglasio da u Ohridu nije potpisao nijedan dokument jer je Republika Srbija međunarodno pravno priznata država, dok Kosovo nije.

Nisam ništa potpisao jer ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Kosovom, pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovaram, teško je dokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja na svakom mestu nedvosmisleno govorim o crvenim linijama Srbije, ponovio je predsednik Srbije.

On je rekao da jučerašnji razgovori u Ohridu, kao ni svi drugi, nikada nisu laki jer strane imaju najčešće suprotstavljene interese.

Vučić je istakao da je važno da više ne zavisimo samo od prištinske dobre volje, što je pozitivna promena u pregovaračkom okviru, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo.

Predsednik je naglasio da se Priština obavezala na to da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO.

On je pročitao Implementacioni aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, dogovoren nakon razgovora u Ohridu, navodeći da on čini sastavni deo sporazuma i po njemu se Kosovo i Srbija obavezuju da primene sve obaveze na svrsishodan način.

Predsednik je podvukao da strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji.

Kako se dodaje, strane takođe primaju k znanju da će posrednik, EU, odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog aneksa, započeti proces promene merila za Poglavlje 35 za Srbiju, koja će oslikavati obaveze koje proističu iz Sporazuma i Aneksa.

Agenda kosovske specijalne grupe za normalizaciju će podjednako oslikavati nove obaveze Kosova koje proističu iz Sporazuma i ovog aneksa. Strane su saglasne da kao hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, onako kako je dogovorena u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Da bi primenilo član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju konkretnih dogovora i garancija kako bi se obezbedio adekvatan nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je odredio posrednik EU.

U aneksu se dodaje da su strane saglasne da u roku od 30 dana uspostave zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

Da bi se implementirao član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se formirao investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju, a isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti izvršene.

U tekstu se navodi i da se Kosovo i Srbija slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog, i dodaje da redosled stavova ovog aneksa ne dovodi u pitanje redosled njegovog sprovođenja i njihove implementacije.

Takođe, navodi se da se Kosovo i Srbija slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u sklopu dijaloga koji vodi EU.

Prema Aneksu, Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i dobijanje finansijske pomoći od EU, zaključuje se u dokumentu.