Подршка САД реформским процесима и европском путу Србије

Подршка САД реформским процесима и европском путу Србије

16/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са администраторком Америчке агенције за међунардодни развој (USAID) Самантом Пауер којој се захвалила на помоћи те агенције од 2001. године, која је омогућила заначајне реформе у српском друштву и привреди.

 

У јучерашњем срдачном једночасовном разговору, Брнабић је нагласила да Србија будућност види пре свега у областима технологије, иновација и вештачке интелигенције. Како је истакла премијерка, ове области су кључне за одржив развој и стабилну економију и могу чинити значајан удео у расту бруто домаћег производа.

Премијерка је подвукла да Влада изузетно цени конкретне резултате постигнуте кроз сарадњу са USAID-ом, као и да посебно вреднујемо спремност ове агенције да допринесе даљој трансформацији у областима информационих технологија и енергетске ефикасности.

Премијерка је истакла да је Србија чврсто опредељена за унапређење сарадње са Сједињеним Америчким Државама вођена све већим приливом инвестиција америчких компанија, растућом трговинском разменом роба и услуга и традиционално значајном финансијском подршком кроз различите програме развојне помоћи. САД су, како је истакла, наш највећи партнер у извозу услуга.

Саманта Пауер је истакла спремност USAID да настави са успешном сарадњом коју остварује са Србијом, као и да позитивно оцењује досадашње резултате који су постигнути ангажманом ове агенције. Пауер је уједно пренела подршку Сједињених Америчких Држава домаћим реформским процесима и европском путу Србије.