Састанак са комесарком Европске уније за унутрашње послове

Састанак са комесарком Европске уније за унутрашње послове

16/03/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон, са којом је разговарао о илегалним миграцијама, сарадњи са институцијама ЕУ у погледу усклађивања визног режима, борби против организованог криминала, али и о наставку дијалога са Приштином, статусу приступних преговора Србије и реформским процесима у нашој земљи.

 

Председник Вучић је захвалио на подршци и помоћи Европске уније у управљању миграцијама, као и на томе што су препознати и признати напори наше земље у регулисању мигрантске кризе, будући да је Србија од почетка озбиљно и одговорно прихватила свој део обавеза, чиме је умногоме допринела општој безбедности ЕУ и њених грађана.

Председник је посебно нагласио да Србија наставља активно да ради и на поступку усклађивања своје визне политике са ЕУ, те да је у том смислу, поред примене додатних мера, планирано и увођење визног режима за оне државе из којих је регистрован највећи број злоупотреба.

Говорећи о актуелним питањима у оквиру дијалога са Приштином, председник Вучић је посебно истакао да очекује од ЕУ да у наредном периоду третира безбедност Срба на Косову и Метохији као приоритет, као и да ова тема буде разматрана на свим следећим састанцима у оквиру дијалога, укључујући, пре свега, хитно формирање Заједнице српских општина.

Председник Вучић је поновио да пуноправно чланство Србије у ЕУ остаје један од спољнополитичких приоритета наше земље и њено стратешко опредељење, нагласивши искрену посвећеност реформском процесу на нашем европском путу.

Комесарка Јохансон је поручила да се Србија показала као близак, поуздан и одговоран партнер Уније у решавању проблема миграција, као и да је за ЕУ од великог значаја да настави да пружа снажну подршку евроинтеграцијама Србије са којом жели још тешњу сарадњу у свим областима од значаја и обостраног интереса.