Наставити успешну енергетску сарадњу Србије и Републике Српске

Наставити успешну енергетску сарадњу Србије и Републике Српске

15/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са Петром Ђокићем, министром енергетике и рударства Републике Српске о реализацији пројекта ХЕС „Горња Дрина“ и другим заједничким пројектима у области енергетике.

 

„Србија и Република Српска су трајно упућене једна на другу због чега је неопходно да продубљујемо енергетску сарадњу која је покретач економског напретка. Изградња хидроелектране „Бук Бијела“ је веома важна за Србију и Републику Српску због њеног доприноса енергетској безбедности и стабилности у наредним деценијама. Припремни радови су у току и очекујемо да ћемо отклонити све процедуралне проблеме како бисмо изградили овај важан енергетски објекат“, поручила је Ђедовић.

Министарка је истакла да се кроз Србију гради Трансбалкански електроенергетски коридор којим ћемо се повезати са Румунијом, Босном и Херцеговином и Републиком Српском, Црном Гором и Италијом.

„Циљ нам је да се повежемо са суседним земљама како бисмо могли што више електричне енергије да размењујемо, па и да извозимо, јер је у плану подизање производних капацитета. У овој години очекујемо и завршетак радова на изградњи далековода између Љубовије и Сребренице, који ће ојачати нашу преносну мрежу“, рекла је Ђедовић.

Министар Ђокић је истакао да постоји велико интересовање инвеститора за улагање у обновљиве изворе енергије у Републици Српској, посебно у соларне и ветроелектране, као и да се Република Српска и Република Србија суочавају са сличним енергетским изазовима у погледу енергетске транзиције.

Он је додао да је данашњи састанак начин за одржавање суштине односа који постоје између Републике Српске и Србије како би се интензивирале заједничке активности и сарадња и у наредном периоду.

Министри су договорили обнову рада заједничког Енергетског комитета који ће интензивније пратити реализацију постојећих пројеката и предлагати нове.