Почела пријава за пензионерске картице

Почела пријава за пензионерске картице

15/03/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да се од данас око 1,7 милиона пензионера у Србији може пријавити за издавање нове пензионерске картице са којом ће од 1. октобра имати значајне попусте на производе и услуге.

 

Пријаву могу извршити на сајту Фонда ПИО (www.pio.rs) или у његовим филијалама, рекао је министар Мали гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а и додао да се на овај начин наставља са помоћи пензионерима, као што је најавио и председник Србије Александар Вучић.

Према његовим речима, ово је пројекат кроз који ће на месечном нивоу пензионери моћи да остваре значајне уштеде. Како је објаснио, пријављивање за ову картицу је онлајн, преко сајта Фонда ПИО, а могуће је и у више од 170 филијала тог Фонда, где ће службеници помоћи пензионерима и за њих попунити захтеве за издавање картица.

Картице ће се, како је рекао, сукцесивно издавати, како буде текла пријава која је једноставна и брза, и потребни су само основни лични подаци. Мали је позвао све компаније да се укључе у кампању и омогуће попусте на своје производе и услуге у што већем броју.

Министар је рекао да очекује да ће пензионери са овом картицом моћи да купују јефтиније у продавницама, супермаркетима, да ће имати попусте на здравствене прегледе, на боравак у бањама, при куповини карата за позориште и тако даље.

Овај пројекат је права ствар, оценио је министар и нагласио да је ово само део активности за пензионере јер им се дугује велика захвалност за терет реформи који су поднели. Мали је подсетио да су два пута повећане пензије, од 1. новембра 2022. године и од 1. јануара 2023. године, што је кумулативно 20,8 одсто раста и подвукао да ће се тим наставити и да пензионере очекује још једно двоцифрено повећање, што је председник Вучић већ и најавио.

Он је додао да ће ове године просечна пензија износити око 320 евра, те да је циљ да до краја мандата ове Владе просечна пензија достигне 400 евра, а плата 1.000 евра.

Министар је најавио да наредне недеље у Београд стиже Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) на редовну ревизију аранжмана. Он је додао да у годинама када су многе земље ушле у рецесију, Србија и даље бележи раст, те да је кумулативно, у две године пандемије била најбрже растућа економија у Европи.

Како је рекао, са некадашњих 25,9 одсто, што је значило да је сваки четврти грађанин био без посла, незапосленост је спуштена на 9,2 одсто, уз то је остварен рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,4 милијарде евра у 2022. години.

Он је као један од најзначајнијих резултата истакао очување макроекономске стабилности, с обзиром да је српски јавни дуг од 50,8 одсто БДП-а далеко испод европског јавног дуга који износи око 95 одсто БДП-а.

Министар је истакао да упркос кризи у Србији је никад мања незапосленост. Он је најавио и да се отварањем Кине после ковид кризе, поново актуелизовао пројекат изградње индустријског парка у Борчи који ће отворити око 20.000 радних места. Србија ће, како је најавио, ускоро кренути са изградњом пратеће инфраструктуре неопходне за реализацију тог пројекта. Мали је истакао да је то делић политике Владе Србије која је усмерена ка инвестицијама, додатном запошљавању, подизању животног стандарда у што краћем периоду.