Село Стара Бингула добило приступ брзом интернету

Село Стара Бингула добило приступ брзом интернету

15/03/2023 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић обишао је, у оквиру Пројекта развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије а поводом завршетка радова, село Стару Бингулу код Сремске Митровице.

 

Обиласку су присуствовали и градоначелница Сремске Митровице Светланa Миловановић и генерални директор Телекома Владимир Лучић.

Кроз овај пројекат увешћемо брзи интернет у 700 руралних насеља и села, близу 120.000 домаћинстава и 700 школа биће укључено, изградићемо 4.700км оптичких траса кроз Србију. Улажемо 120 милиона евра како би брзи интернет био свима доступан. Стара Бингула најбољи је показатељ намера и одлучности Владе РС када кажемо да је свака кућа, свако село, сваки грађанин, ђак у Србији важан, без обзира у ком делу наше земље живи. Није важно да ли школа има десет, педесет или само једног ђака, као што је то случај у школи у Старој Бингули, важно је да омогућимо исте услове и прилике за све наше грађане, рекао је министар Јовановић.

Он је овом приликом додао да захваљујући брзом интернету сви грађани Републике Србије добијају могућност коришћења услуга електронске управе, између осталог и еАграг, дигиталну наставу, интернет у сеоским школама, могућност покретања сопственог посла у селима, као и мултимедијалне садржаје попут телевизије и фиксне телефоније, те да на самом почетку увођења брзог оптичког интернета у Старој Бингули имамо одличан одзив од чак 35 одсто домаћинстава.

Током посете ОШ „Свети Сава“ у Старој Бингули, Министарство информисања и телекомуникација је заједно са Телеком Србија опремило школу са лаптоп рачунаром и пројектором.

Пројекат развоја широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије је један од највећих капиталних пројеката Министарства информисања и телекомуникација, чијом реализацијом ће се до краја 2025. године покрити преко 99 одсто домаћинстава мрежама нове генерације. Тренутно је у изградњи 14 руралних насеља, а до сада су радови завршени у 3 насеља са 11,2 км оптичке трасе. Истовремено се ради прикључење до крајњих корисника на брзи интернет. Радови су у току у општинама Бујановац, Блаце, Уб, Коцељева, Љиг, Шабац, Ваљево, док се до краја 2023. године очекује да радови буду завршени у свих 142 насеља.

Министар је овом приликом посетио Градску управу Сремске Митровице и обишао шалтере на којима грађани имају могућност да се региструју за услуге електронске управе и постану еГрађани. Такође, одржао је састанак са градоначелницом Сремске Митровице, Светланом Миловановић и начелницима градске управе који се баве пројектима дигитализације и еУправе у овом граду.