Завршетак гасне интерконекције са Бугарском на јесен

Завршетак гасне интерконекције са Бугарском на јесен

15/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Републике Бугарске у Београду Петком Дојковим о напретку радова на изградњи новог гасног интерконектора Ниш-Димитровград, који ће омогућити диверсификацију извора снабдевања и већу енергетску безбедност.

 

„Диверсификација извора и праваца снабдевања енергентима је од великог значаја за енергетску безбедност наше државе. На јесен ћемо завршити изградњу гасне интерконекције са Бугарском којом ћемо се повезати са изворима природног гаса из Азербејџана, Каспијског региона, као и са ЛНГ терминалима у Грчкој. Регионална сарадња у снабдевању гасом у југоисточној Европи је важна како бисмо заједно сагледали потенцијале изградње нових интерконекција, потребне капацитете, потрошњу и могућности обезбеђивања стабилног снабдевања“, рекла је министарка Ђедовић.

Амбасадор Дојков нагласио је да Бугарска и Србија развијају активан дијалог у многим областима и да је последњих година веома успешна сарадња у саобраћајном и енергетском повезивању.

Он је истакао бугарску подршку Србији у процесу придруживања Европској унији, која је финансијски подржала изградњу гасне интерконекције две земље дајући тиме допринос већој енергетској сигурност и независности, која је посебно значајна због последица рата у Украјини.