“Panorama” – Jedinstvo na Sajmu knjiga u Novom Sadu

“Panorama” – Jedinstvo na Sajmu knjiga u Novom Sadu

13/03/2023 Off By BERB

Najstarija izdavačka kuća na Kosovu i Metohiji i do progona iz Prištine najproduktivnija južno od Beograda „Panorama“ – Jedinstvo izložila je svoju izdavačku produkciju na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.

 

Ispod svodova novosadskog sajma i šarenila knjiga tradicionalni kosovsko – metohijski izdavač nalazi se u središnjem mestu, a izložena su izdanja stvaralaca sa prostora Kosova i Metohije. Prepoznatljivo lice urednice i direktorice „Panorama“ – Jedinstvo, Rade Komazec na štandu strpljivo odgovara ljubiteljima književnosti, a za naš list o manifestaciji knjige i promociji kosovsko -metohijske literature, između ostalog je rekla:

– Mark Tven je rekao da su dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest idealan život, a sve to imamo ovde među knjigama i književnicima. Pisci, odnosno stvaraoci su posebna sorta, uvek pozitivni i dobronamerni. Ovo je svetkovina i promocija kulture i knjige, prijatno mesto za poslovne susrete, porodične posete i programi za podsticanje kulture čitanja – kazala je urednica Komazec i dodala:

– Čarobni svet knjige vas izoluje od svih obaveza koje vas pritišću i upravljaju vašim vremenom, a knjige su tu da zastanete ili otputujete u nove svetove mnogo lepše od svakodnevice. Naša izdavačka kuća predstavlja kosovsko -metohijske stvaraoce čija su dela u vrhu stvaralaštva srpskog govornog područja. Tu su, između ostalih dela, Radoslava Zlatanovića, Radomira Stojanovića, Ranka Đinovića, Ratka Popovića, Dragomira Kostića, Radosava Stojanovića, Milice Lilić, Žarka Milenkovića, Živojina Rakočevića, Đorđa Jevtića i mnogi drugi. Kosovo i Metohija je, zaista, rasadnik kvalitetnih umetnika i stvaralaca, uopšte. Bez obzira na razvoj tehnologije i popularnost virtuelnih knjižara, knjige u štampanom izdanju su čitalačka strast- istakla je Rada Komazec.

Direktorica Komazec je naglasila da su interesovanja za izdavaštvo „Panorama“ -Jedinstvo velika, ali da joj je posebno drago što posetioci mahom zastanu pored štanda sa rečima da su radosni što vide da još postojimo i požele nam sreću i dugovečnost.

Inače, Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu otvorio je akademik Goran Petrović, koji je tom prilkom rekao:
– Zašto češće ne fotografišemo otvorenu knjigu na stolu već slikamo ono što ćemo u otmenom restoranu da jedemo. Zašto češće ne zavirimo u knjigu ne bismo li znali i gde smo i kuda idemo, već pomoć tražimo u telefonskom navigacionom sistemu. Šta ćemo da radimo ako se baterija isprazni ako nema struje, hoćemo li jednog dana biti od onih što ne znaju kako se zovu, ako nemaju knjigu u kojima im je neko drag, po imence, napisao posvetu- kazao je, između ostalog, akademik Petrović govoreći o značaju knjige.

Manifestacija knjige u Novom Sadu se bliži kraju a okupila je izdavače iz oblasti književnosti i brojne izdavače iz zemlje i regiona, kao i izdavače sa delima na jezicima nacionalnih manjina. Posetioci su uživali u brojnim promocijama, atraktivnom programu i izložbi slika.
J. C.