Сирији упућена хуманитарна помоћ у вредности од приближно милион евра

Сирији упућена хуманитарна помоћ у вредности од приближно милион евра

13/03/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србија послала је грађанима Сиријске Арапске Републике, погођеним катастрофалним земљотресима, 105 тона хуманитарне помоћи укупне вредности од око милион евра.

 

Овај контингент помоћи чине лекови, медицинска опрема и санитетски материјал у вредности од 71.904.428 динара, затим храна у вредности од 20.916.687 динара, шатори, агрегати, ћебад, средства за хигијену, као и друге потрепштине неопходне грађанима Сирије.

Влада Србије ову помоћ обезбедила је у сарадњи са Републичком дирекцијом за робне резерве, РФЗО, МУП-СВС, Црвеним крстом Србије, Комесаријатом за избеглице и миграције, као и домаћим компанијама.

Отпремању помоћи, која је ноћас послата грађанима Сирије, присуствовао је министар унутрашњих послова Братислав Гашић са амбасадором Сирије у Србији Басемом Џаманом Агом.

„Влада Србије је већ одобрила помоћ у износу од милион евра која је уплаћена Сирији.То није све. У овом тренутку у магацинима за пријем хуманитарне помоћи коју обезбеђује Влада, али и грађани и домаћа привредна друштва, остало је још близу 100 тона помоћи, која ће бити отпремљена Сирији друмским и морским превозом. Овом приликом желим и да се захвалим грађанима Србије и привредним друштвима који су још једном показали велико срце, јер такође несебично помажу грађанима Сирије и Турске слањем СМС порука“, нагласио је министар унутрашњих послова Гашић.

Гашић је додао да је наша обавеза да помогнемо, као што су и други помагали нама када нам је то било неопходно.

Министар је указао и да је пре десет дана специјалним летом Ер Србије упућен први контингент помоћи у виду седам тона робе, прехрамбених производа, као и млека у праху које је донација из Републичких робних резерви, а да је српска влада обезбедила сличан пакет помоћи и Турској, која је у највећем делу већ отпремљена кроз свакодневну сарадњу Оперативног тима, амбасаде Републике Турске и Туркиш Ерлајнса.

Наставићемо да помажемо угроженим подручјима и убудуће, јер је Србија чврсто уверена да су толеранција, помоћ слабијима и онима у невољи, као и међународна сарадња уместо сукоба, прави пут за изградњу бољег и праведнијег света за све људе на планети земљи, поручио је министар Гашић.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага захвалио се Влади Србије и министру Гашићу који су омогућили слање пошиљке угроженом становништву у његовој земљи.

Ова пошиљка, односно резултат овог рада, свакако не би био могућ да није овако добре сарадње српске владе и сиријске амбасаде. Ово је веома значајна пошиљка која ће значити људима у било ком смислу, као и медицинска помоћ, али и за њихово збрињавање, јер су сада без крова над главом, поручио је амбасадор Сирије Басем Џаман Ага.

Влада Србије основала је Оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи за Републику Турску и Сиријску Арапску Републику, са задатком да координира прибављање информација о њиховим потребама у роби, одређивање врсте, количине и приоритета упућивања робе и начинима транспорта робе, као и слање новчане помоћи прикупљене од стране физичких и правних лица преко посебних хуманитарних бројева мобилних оператера на територији Републике Србије, односно друге прикупљене новчане помоћи.

У жељи за додатну помоћ, али и поштујући жељу грађана, Влада је у сарадњи са Црвеним крстом Србије отворила хуманитарни СМС број 1004, и сва средства прикупљена на овај начин биће донирана Црвеном полумесецу Сирије кроз механизам Међународног црвеног крста и црвеног полумесеца у Женеви. Отворен је и СМС број за уплаћивање помоћ Турској – 1003.