Otkrivanje zagonetke Mitrinović

Otkrivanje zagonetke Mitrinović

13/03/2023 Off By BERB

U Palati umetnosti Madlena u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 53, 16. marta 2023. u 19 časova, održaće se veče posvećeno Dimitriju Mitrinoviću i promociji zbornika „Otkrivanje zagonetke Mitrinović“.

Dimitrije Mitrinović je jedna od najzanimljivijih ličnosti evropske kulture 20. veka poreklom s balkanskih prostora.

Radovi u zborniku pružaju uvid u ključne nalaze do kojih su stručnjaci koji su se bavili njegovim delom došli do sada. Zbornik otkriva izuzetno bogat svet ideja i kulturnih evropskih i svetskih okvira u kojima se kretao Dimitrije Mitrinović. Ovaj učesnik u evropskim intelektualnim tokovima prikazan je kao jedna od najzagonetnijih, ali i najzanimljivijih ličnosti XX veka poteklih iz srpskog i jugoslovenskog kulturnog kruga.

Maja 2021. Centar za britanske studije Fakulteta političkih nauka i Anglo-srpsko društvo organizovali su u Beogradu u Hotelu Zepter međunarodni skup o Mitrinoviću i njegovoj ostavštini. Bila je to prilika da se predstave noviji nalazi istraživanja ovog delatnika i mislioca. Odlučeno je da se krene s pripremom zbornika sa skupa. U skladu s tim, profesor Slobodan G. Marković priredio je zbornik na engleskom jeziku pod naslovom „Jedan od reformatora čovečanstva. Dimitrije Mitrinović između kulturnog utopizma i socijalnog aktivizma“. Knjiga je objavljena kao zajedničko izdanje Zepter Book Worlda i Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Radovi autora iz četiri zemlje (Srbije, Britanije, Italije i Holandije), u likovno bogato opremljenom zborniku koji je grafički oblikovao Svetislav Todorović, predstavljaju doprinos razumevanju nastanka koncepata Dimitrija Mitrinovića, kao i evropskih intelektualnih okvira u kojima je delovao. Svako novo istraživanje u poslednjim decenijama otkrivalo je Mitrinovića u sve širim krugovima intelektualnog stvaralaštva Evrope i sveta.

Šta je o svetu i čoveku spoznao ili naslućivao Mitrinović… Šta je navelo istaknute Britance, poznate i priznate novinare, sveštenike, profesore, pa i jednog nobelovca, da se povežu sa njim i budu godinama pod njegovim uticajem ‒ o tome će nam 16. marta govoriti novinar Antonela Riha, književnik Muharem Bazdulj, umetnik i marketniški stručnjak Srđan Šaper i profesor Fakulteta političkih nauka i priređivač zbornika Slobodan G. Marković.

Kroz tri zamišljena intervjua biće nam predstavljena i dva svedočanstva o Mitrinoviću, kao i on sam. U tome će nam pomoći glumci Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.